Euro ar putea deveni principala valuta pe plan mondial, detronand dolarul
Data publicarii: 17-09-2007 | InternationalMoneda europeana ar putea detrona dolarul american, devenind cea mai utilizata valuta de catre guverne in compunerea rezervelor valutare, a declarat fostul sef al Federal Reserve, Alan Greenspan, pentru revista germana Stern, citata de Reuters. Greenspan a declarat pentru saptamanalul german ca este "foarte posibil ca euro sa inlocuiasca dolarul american in clasamentul monedelor folosite pentru compunerea rezervelor valutare pe plan mondial sau sa devina o moneda de o importanta egala cu cea a Statelor Unite".
Dolarul nu mai beneficiaza de un avans consistent in fata monedei unice europene, a precizat Greenspan, adaugand ca Banca Centrala Europeana (BCE) "s-a transformat intr-o forta economica globala ce trebuie luata in serios".
Greenspan, al carui volum de memorii intitulat "O era a turbulentei: Aventuri intr-o Lume Noua", a aparut luni, a precizat ca zona euro a beneficiat de pe urma tariei monedei unice.
Utilizarea acestei monede pentru compunerea rezervelor valutare ale multor state a dus la o scadere a dobanzilor in zona euro si "a contribuit, fara nicio indoiala, la expansiunea economica curenta", a adaugat acesta.
Alan Greenspan, supranumit "Oracolul" de unii actori ai lumii financiare, si-a parasit functia la conducerea Federal Reserve (banca centrala americana) la inceputul anului 2006, dupa 18 ani de activitate, dar de atunci a intervenit public de mai multe ori, pana pe punctul de a-l eclipsa uneori pe succesorul sau la Fed, Ben Bernanke, ceea ce i-a atras critici in legatura cu omniprezenta sa. In prezent conduce o companie privata si este consilier al premierului britanic Gordon Brown.
Memoriile sale apar in ajunul unei reuniuni cruciale a Fed, de la care comunitatea financiara asteapta cu nerabdare verdictul privind mentinerea sau scaderea ratei dobanzilor americane, in conditiile in care criza creditelor ipotecare cu risc ridicat nu da semne de aplanare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani