ANRE ar putea retrage licenta de distributie a E.ON Gaz

Data publicarii: 17-09-2007 | Afaceri

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) ar putea retrage licenta de distributie a gazelor naturale companiei E.ON Gaz, in functie de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea atribui societatii, intrucat explozia din Zalau a fost soldata cu pierderi umane.

"ANRE precizeaza ca nu are atribuitii in desfasurarea anchetelor in astfel de cazuri si, din acest motiv, Autoritatea va astepta concluziile organelor abilitate, pentru a putea lua masurile ce se impun. In cazul in care ancheta va stabili ca incidentul a fost cauzat de o neglijenta a titularului de licenta, ANRE va lua masurile prevazute de lege, aflate in competenta Autoritatii", se arata intr-un comunicat.

Reprezentantii ANRE au explicat ca masurile pe care ANRE le-ar putea lua depind de gradul de vinovatie pe care ancheta l-ar putea stabili pentru compania de gaze si vor fi, cel mai probabil, de ordin administrativ, respectiv sanctiuni. Sursele citate au mai precizat ca s-ar putea merge pana la retragerea licentei, intrucat incidentul a fost soldat cu pierderi umane.

Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei are misiunea de a crea si aplica sistemul de reglementari  necesar functionarii sectorului energiei si pietelor de energie electrica, energie termica si gaze naturale in conditii de eficienta, concurenta, transparenta si protectie a consumatorilor.

Potrivit Legii gazelor 351/2004, reglementatorul poate refuza acordarea unei licente daca solicitantului i-a fost retrasa o licenta in ultimii cinci ani.

Explozia de vineri dimineata de la Zalau s-a produs din cauza unei fisuri la o conducta de gaze din fata blocului pe unde s-au scurs cantitati mari de gaz prin canalul de termoficare in subsolul cladirii, potrivit primelor concluzii ale anchetatorilor.

Conducta fisurata a fost luata si dusa pentru o expertiza de laborator. Anchetatorii au declarat ca ancheta ar putea dura chiar luni intregi.

Reprezentantii E.ON Gaz, prezenti si ei la locul unde s-a produs vineri deflagratia nu au dorit sa comenteze pe marginea primelor concluzii trase de anchetatori.

In urma deflagratiei, doua persoane au murit, iar alte opt au fost ranite.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: