Judecatorii de la Luxemburg decid luni soarta Microsoft in Europa
Data publicarii: 17-09-2007 | InternationalJudecatorii de la Luxemburg vor decide luni daca Microsoft se face vinovata de abuz de pozitie dominanta, asa cum o acuza Comisia Europeana, o decizie ce ar putea constrange marea companie americana sa-si modifice profitabilele sale practici comerciale, transmite AFP.
Decizia Comisiei Europene dateaza de mai mult de trei ani. La 24 martie 2004, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care a constatat ca Microsoft a incalcat articolul 82 din Tratatul european, savarsind un abuz de pozitie dominanta prin doua comportamente distincte. Comisarul pentru concurenta de atunci, italianul Mario Monti, a condamnat Microsoft la plata unei amenzi-record, de aproape jumatate de miliard de euro, cea mai mare impusa vreodata de Bruxelles unei companii.
Primul comportament sanctionat consta in refuzul Microsoft de a furniza concurentilor sai anumite "informatii privind interoperabilitatea" si de a autoriza utilizarea acestora pentru dezvoltarea si distribuirea produselor concurente ale sale, pe piata sistemelor de operare pentru servere destinate grupurilor de lucru, in perioada incepand din luna octombrie 1998 si pana la data adoptarii deciziei. Cu titlu de masura corectiva, Comisia a obligat Microsoft sa dezvaluie oricarei intreprinderi care doreste sa dezvolte si sa distribuie sisteme de operare pentru servere pentru grupuri de lucru "specificatiile" protocoalelor sale de comunicare client-server si server-server.
Al doilea comportament sanctionat de Comisie se referea la vanzarea "la pachet" a playerului multimedia Windows Media Player cu sistemul de operare Windows. Comisia a considerat ca aceasta practica afecta concurenta pe piata playerelor multimedia. Cu titlu de masura corectiva, Comisia a obligat Microsoft sa ofere spre vanzare o versiune a Windows fara Windows Media Player.
Soarta Microsoft in Europa se decide la Luxemburg
"Decizia din 2004 este importanta, pentru ca sunt atatia oameni - fie ca este vorba despre persoane particulare, despre scoli, universitati, firme sau guverne - care folosesc calculatoare si 95% dintre acestea folosesc sistemul de operare Windows", a reamintit recent Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al lui Neelie Kroes, cea care i-a urmat in functie lui Mario Monti in noiembrie 2004.
"Microsoft detine un monopol pe piata sistemelor de operare pentru PC-uri de mai mult de 15 ani. Daca poate abuza de acest monopl pentru a-si exclude concurentii pe alte piete, oferta catre consumatori si inovatia vor avea de suferit", afirma Todd. In opinia sa, istoria a demonstrat ca Bruxelles-ul avea dreptate: daca in 1998 Microsoft detinea 40% din piata sistemelor de operare pentru serverele destinate grupurilor de lucru, acum detine 80%.
Decizia Comisiei a afectat insasi strategia comerciala a Microsoft. La data de 7 iunie 2004, Microsoft a introdus in fata Tribunalului de Prima Instanta o actiune pentru anularea acestei decizii sau reducerea substantiala a amenzii care i-a fost aplicata. Pe de alta parte, Microsoft si-a intensificat conferintele de presa pentru a-si dovedi buna-credinta.
Decizia de luni a Tribunalului de Prima Instanta al Curtii Europene de Justitie are astfel motive sa fie foarte asteptata, dar risca sa nu fie atat de transanta. La Bruxelles, numerosi observatori se asteapta la o decizie cu dublu sens: Microsoft ar castiga in ceea ce priveste vanzarile "la pachet", o strategie cruciala pentru grup, in timp ce Comisia ar castiga in privinta documentatiei.
Totusi, avertizeaza atat Microsoft, cat si Comisia, exista precedente in care tribunalul a creat surpriza. Deocamdata exista doar o certitudine: ultima condamnare pentru abuz de pozitie dominanta anulata de tribunal dateaza de aproape 30 de ani. Iar foiletonul risca sa nu se opreasca luni: ambele parti vor avea la dispozitie doua luni si zece zile pentru a contesta in apel decizia Tribunalului la Curtea Europeana de Justitie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani