Banca britanica Northern Rock ar putea fi vanduta

Data publicarii: 17-09-2007 | International

Banca britanica Northern Rock, afectata de turbulentele din pietele financiare, ar putea fi vanduta, iar portofoliul sau ipotecar in valoare de 100 miliarde lire sterline impartit intre celelalte banci mari din tara, potrivit publicatiei Sunday Telegraph, citata de Reuters.

Ziarul scrie ca planul pe care il discuta guvernul si reprezentantii bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England, reprezinta o salvare a bancii din sectorul privat, care implica alte banci si banca centrala.

"Daca retragerea depozitelor pare necontrolabila, banca Northern Rock va fi efectiv nationalizata si administrata astfel incat sa fie inchisa", mai scrie Sunday Telegraph, citand o sursa oficiala.

Reprezentantii Bank of England au refuzat sa comenteze, iar cei ai bancii Northern Rock nu au putut fi gasiti pentru a-si exprima punctul de vedere.

Publicatia Sunday Telegraph citeaza o sursa avizata care spune ca daca actiunile Northern Rock vor cadea masiv iar in deschiderea sedintei de tranzactionare de luni, atunci o separare rapida si o vanzare a activelor bancii "pare inevitabila".

Cotatia actiunilor Northern Rock a cazut cu peste 31% la sfarsitul saptamanii acesteia.


Panica la Northern Rock Bank - Reuters

Speculatiile potrivit carora banca Northern Rock ar putea fi preluata s-au intensificat dupa ce banca centrala a Marii Britanii a intervenit vineri ca sa salveze banca si a promis ca ii va furniza fonduri de urgenta, dupa ce turbulentele din piata creditelor au afectat capacitatea bancii de a strange numerar in pietele financiare.

Publicatia The Sunday Times spune ca Lloyds TSB a purtat negocieri detaliate pentru salvarea rivalului sau, dar tranzactia a fost blocata in cele din urma de catre banca centrala a Marii Britanii si de catre arbitrul serviciilor financiare, Financial Services Authority, care s-au temut ca o astfel de miscare ar genera consternare in pietele financiare.

Clientii au retras aproximativ 1,5 miliarde lire sterline de la banca Northern Rock in ultimele doua zile, potrivit estimarilor din presa, ceea ce reprezinta aproape 6% din depozitele bancii, mai scrie Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: