Reglementarile bancare internationale trebuie imbunatatite

Data publicarii: 17-09-2007 | International

Problemele cu care se confrunta banca britanica Northern Rock afectata de criza creditelor arata ca reglementarile bancare internationale trebuie imbunatatite, a spus duminica ministrul de finante al Marii Britanii, Alistair Darling, citat de Reuters.
Darling a spus la canalul de televiziune Sky TV ca a discutat problema cu alti ministrii de finante saptamana trecuta, iar discutiile ar trebui sa continue saptamana aceasta, pentru a imbunatati reglementarile si pentru a accentua deschiderea si transparenta lor.

"In ceea ce priveste reglementarile internationale, avem nevoie ca sistemul sa fie mai deschis si mai transparent", a spus ministrul britanic de finante, care a adaugat ca "reglementarile trebuie imbunatatite, iar acest lucru trebuie facut la nivel international".

Comentariile lui Darling survin in contextul unei retrageri a depozitelor de la a cincea banca din sectorul ipotecar din Marea Britanie, Northern Rock, ca urmare a faptului ca aceasta a fost afectata de criza mondiala de lichiditate generata de problemele din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Clientii au retras in ultimele doua zile un cuantum estimat la 1,5 miliarde lire sterline (3,03 miliarde dolari) de la banca Northern Rock, potrivit presei britanice, suma ce reprezinta aproape 6% din depozitele bancii.

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, in calitate de creditor "de salvare", a oferit bancii Northern Rock accesul la fonduri de urgenta, dar nu a dat mai multe detalii. Ministrul britanic de finante a spus ca daca acestia vor, este dreptul clientilor de a retrage fonduri de la Northern Rock.

Banca britanica Northern Rock, afectata de turbulentele din pietele financiare, ar putea fi vanduta, iar portofoliul sau ipotecar in valoare de 100 miliarde lire sterline impartit intre celelalte banci mari din tara, potrivit publicatiei Sunday Telegraph.

Darling a mai spus ca in pofida problemelor cu care se confrunta, banca Northern Rock isi mentine bonitatea, iar sistemul financiar si economia Marii Britanii sunt solide. Oficialul britanic a mai spus ca turbulentele provocate de problemele din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc sunt mai accentuate in tari ca Statele Unite ale Americii si Germania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: