Vasilescu: BNR intervine in piata valutara pentru rezerve, nu pentru inflatie sau curs

Data publicarii: 17-09-2007 | Finante-Banci

Rezervele valutare reprezinta principalul motiv al interventiei bancii centrale in piata valutara si nu inflatia sau cursul de schimb, deoarece economia fragila a Romaniei necesita o rezerva puternica, a spus sambata Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. "Economia noastra fragila tot mai are nevoie de o rezerva puternica. Noi spunem ca leul este o moneda convertibila, iar moneda convertibila este asigurata numai de o rezerva puternica la banca centrala. Oricand se pot intampla cereri masive de valuta pe piata si banca centrala trebuie sa aiba rezerve", a spus Vasilescu.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu are de altfel o tinta de curs de schimb, ci doar una de inflatie, a mentionat consilierul guvernatorului bancii centrale. 

"Principalul obiectiv este rezerva, pentru ca nu intamplator unele banci centrale, inclusiv banca centrala americana, se numesc banci de rezerva. Rezerva este scopul principal al unei banci cand intervine pe piata valutara", a mentionat Vasilescu. "Obiectivul numarul unu al bancii centrale daca se hotaraste sa cumpere euro este sa majoreze rezerva", a adaugat el.

In acest an, i mporturile au devansat cu mult exporturile, iar rezervele bancii centrale trebuie sa acopere patru-sase luni de importuri, a explicat Vasilescu.

"Rezerva este prin ea insasi factor de echilibru pentru leu, mai mult decat garant. Desi rolul este aparent pasiv, el este activ in piata pentru ca toti jucatorii stiu ca banca trebuie sa intervina in orice clipa, legea ii da dreptul sa intervina, are posibilitatea sa intervina, iar istoria ne arata ca de cate ori a intervenit a facut-o eficient si cu sume mici a facut efecte mari", a mai spus consilierul guvernatorului BNR.

Banca centrala nu va dezvalui insa cand intervine in piata valutara pentru a nu deruta piata si nu din "secretomanie", a mentionat Vasilescu, care a dat exemplu bancii centrale a Canadei, care nu a raspuns niciodata cu privire la interventiile din piata din urma cu cateva luni.

In august, rezerva valutara a Romaniei a urcat cu 10,07% pana la 24,7 miliarde euro, evolutie explicata de BNR prin cresterea puternica a preturilor obligatiunilor guvernamentale detinute de banca centrala pe pietele internationale. In acelasi timp, leul a pierdut in a opta luna a acestui an peste 11 bani (3,6%) in fata euro, de la 3,1582 lei/euro in ultima zi de tranzactionare din iulie pana la 3,2719 lei/euro pe 31 august, iar unii analisti au suspectat ca slabirea monedei nationale este legata de interventiile in piata valutara ale BNR, care s-au vazut in cresterea semnificativa a rezervelor valutare.

"Legaturile sunt simple coincidente, nu au legaturi cauzale. Intamplator cea mai mica crestere a rezervei a fost in iunie", a declarat Vasilescu, in legatura cu evolutia rezervelor si a cursului leului din august.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: