Scumpirea fortei de munca, o noua amenintare pentru economie

Data publicarii: 14-09-2007 | Economie

Romania a ajuns pe locul doi in Europa la cresterea costurilor cu personalul, noteaza Adevarul. Avem o forta de munca ieftina si calificata - scrie pe orice invitatie catre investitorii straini. Ieftin si calificat incep insa sa nu mai fie doi termeni compatibili pentru Romania. Trebuie sa ne pregatim pentru un nou slogan care sa atraga investitorii.

Eugen Pricopie, viceprese­dintele santierului naval din Mangalia, Daewoo Heavy Industries, este in plina pregatire a "caravanei angajarilor". Echipe de la Resurse Umane, urmate de un cabinet medical mobil, vor merge prin satele din judetele sarace din sudul si estul tarii pentru a face angajari "la fata locului". Oferta lor - un salariu brut de 1.000 de lei, pentru necalificati, calificare la locul de munca, cazare in blocurile santierului, cu posibilitate de cumparare a locuintei sub pretul pietei.

"Am avut deja discutii preliminare cu autoritatile din fiecare localitate si se pare ca vom avea o prezenta buna la interviuri", spune Eugen Pricopie. Pana la sfarsitul anului, compania vrea sa mai angajeze pana la 1.000 de oameni, fie din tara, fie din strainatate.

Patronul Daewoo a anuntat deja ca, pentru a face fata comenzilor primite, dar si pentru a impulsiona productivitatea, intentioneaza sa aduca muncitori din China de origine coreeana. De curand, o delegatie a santierului a fost chiar in Uzbekistan sa aduca muncitori din randul minoritatii coreene de acolo.

Pe la inceputul verii, salariatii au incercat sa speculeze aceasta criza de personal a companiei, intrand in greva pentru a obtine o crestere de salarii de circa 50%. Dupa saptamani de greva, nu au obtinut decat o crestere de 22% pentru 2007 si inca pe atat pentru 2008. "A trebuit sa inteleaga ca nu se putea mai mult. La contractele pe care le avem acum, atat puteam sa oferim, astfel incat sa nu punem in pericol compania", spune vicepresedintele.

Cazul santierului de la Mangalia incepe sa fie cazul economiei romanesti - deficit de muncitori si salariii in crestre rapida. La prima vedere, doua stiri pozitive care vorbesc despre o economie in expansiune, in care angajatii incep sa o duca mai bine. La o privire mai atenta, lucrurile ar trebui cel putin nuantate.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: