Borbely: Romania are nevoie de idei ca sa acceseze fondurile europene
Data publicarii: 14-09-2007 | EconomieMinistrul roman al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a cerut joi autoritatilor locale sa "se trezeasca" si sa intocmeasca proiecte creative, ca sa evite pierderea a milioane de euro din fonduri structurale de la Uniunea Europeana (UE), consemneaza Reuters. Romania, nou stat membru al UE, vrea sa absoarba, pana in 2013, cat mai mult cu putinta din cele 40 miliarde euro (55,61 miliarde dolari) pe care Uniunea Europeana le-a alocat pentru proiecte cum ar fi modernizarea infrastructurii ramase din perioada comunista si agricultura.
"Ministerul este foarte organizat", a declarat Borbely pentru Reuters si a adaugat ca "acum mingea este in curtea autoritatilor locale care trebuie sa se trezeasca".
"Cea mai mare dificultate este reprezentata de faptul ca nu avem manageri de proiect buni si nici nu vom avea vreodata, iar primarii ar trebui sa vina cu tot felul de idei de proiecte, deoarece este treaba lor sa faca acest lucru, altfel riscam sa pierdem bani. Acesta este un avertisment", a precizat ministrul roman al dezvoltarii.
Observatorii si diplomatii au avertizat ca insuficienta intelegere a modalitatii de solicitare a fondurilor europene, lipsa de transparenta a procedurilor de licitatie si coruptia extinsa vor afecta negativ absorbtia de bani de la Uniunea Europeana.
Borbely a spus ca a primit deja mii de schite de proiecte pentru modernizarea drumurilor, dar nu stie daca macar jumatate dintre acestea sunt eligibile.
Ministrul roman al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a avertizat primariile ca nivelurile costurilor estimate in proiectele lor de infrastructura sunt depasite de costurile reale, ca urmare a dezvoltarii explozive a pietei imobiliare care genereaza scumpirea cimentului si a unei crize de forta de munca in sectorul constructiilor.
Borbely a solicitat oficialilor sa se axeze si pe proiecte in sectoare cum ar fi turismul, sanatatea, educatia sau proiecte legate de mediul inconjurator.
"Viziune regionala nu inseamna neaparat legarea a doua orase printr-o sosea buna, exista foarte multe posibilitati care ar putea conduce la dezvoltare durabila, de la curse de golf, pana la hosteluri si scoli", a spus Borbely, in interviul acordat Reuters.
Oficialul roman a admis ca mita este un motiv de ingrijorare si a adaugat ca guvernul lucreaza la fluidizarea procedurilor de aprobare.
"Pot da exemple de licitatii care au durat opt luni, ceea ce nu este normal", a spus ministrul roman al dezvoltarii. "Guvernul va aproba saptamana viitoare un proiect pentru fixarea unor termene mai clare si mai scurte pentru licitatii", a explicat Laszlo Borbely.
Coruptia ar putea genera abuzuri legate de fondurile europene, a mai spus Borbely, dar ministerul pe care il conduce va folosi departamentul sau de control ca sa previna acest fenomen.
Romania ar putea absorbi 300 milioane euro anul acesta si ceva mai mult in 2008, a estimat Laszlo Borbely si a adaugat ca este optimist ca Romania va absorbi o cantitate masiva din fondurile disponibile pana in 2013.
"Sunt convins ca deindata ce autoritatile locale isi vor da seama de importanta acestei sanse, vor intocmi din ce in ce mai multe proiecte", a mai spus Borbely pentru Reuters.
"Este prea devreme sa spunem daca o vor face, dar nu este prea tarziu ca ei sa treaca la treaba. Sunt optimist in sensul acesta", a mai spus ministrul roman.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii