Borbely: Romania are nevoie de idei ca sa acceseze fondurile europene

Data publicarii: 14-09-2007 | Economie

Ministrul roman al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely, a cerut joi autoritatilor locale sa "se trezeasca" si sa intocmeasca proiecte creative, ca sa evite pierderea a milioane de euro din fonduri structurale de la Uniunea Europeana (UE), consemneaza Reuters. Romania, nou stat membru al UE, vrea sa absoarba, pana in 2013, cat mai mult cu putinta din cele 40 miliarde euro (55,61 miliarde dolari) pe care Uniunea Europeana le-a alocat pentru proiecte cum ar fi modernizarea infrastructurii ramase din perioada comunista si agricultura.

"Ministerul este foarte organizat", a declarat Borbely pentru Reuters si a adaugat ca "acum mingea este in curtea autoritatilor locale care trebuie sa se trezeasca".

"Cea mai mare dificultate este reprezentata de faptul ca nu avem manageri de proiect buni si nici nu vom avea vreodata, iar primarii ar trebui sa vina cu tot felul de idei de proiecte, deoarece este treaba lor sa faca acest lucru, altfel riscam sa pierdem bani. Acesta este un avertisment", a precizat ministrul roman al dezvoltarii.

Observatorii si diplomatii au avertizat ca insuficienta intelegere a modalitatii de solicitare a fondurilor europene, lipsa de transparenta a procedurilor de licitatie si coruptia extinsa vor afecta negativ absorbtia de bani de la Uniunea Europeana.

Borbely a spus ca a primit deja mii de schite de proiecte pentru modernizarea drumurilor, dar nu stie daca macar jumatate dintre acestea sunt eligibile.

Ministrul roman al dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor a avertizat primariile ca nivelurile costurilor estimate in proiectele lor de infrastructura sunt depasite de costurile reale, ca urmare a dezvoltarii explozive a pietei imobiliare care genereaza scumpirea cimentului si a unei crize de forta de munca in sectorul constructiilor.

Borbely a solicitat oficialilor sa se axeze si pe proiecte in sectoare cum ar fi turismul, sanatatea, educatia sau proiecte legate de mediul inconjurator.

"Viziune regionala nu inseamna neaparat legarea a doua orase printr-o sosea buna, exista foarte multe posibilitati care ar putea conduce la dezvoltare durabila, de la curse de golf, pana la hosteluri si scoli", a spus Borbely, in interviul acordat Reuters.

Oficialul roman a admis ca mita este un motiv de ingrijorare si a adaugat ca guvernul lucreaza la fluidizarea procedurilor de aprobare.

"Pot da exemple de licitatii care au durat opt luni, ceea ce nu este normal", a spus ministrul roman al dezvoltarii. "Guvernul va aproba saptamana viitoare un proiect pentru fixarea unor termene mai clare si mai scurte pentru licitatii", a explicat Laszlo Borbely.

Coruptia ar putea genera abuzuri legate de fondurile europene, a mai spus Borbely, dar ministerul pe care il conduce va folosi departamentul sau de control ca sa previna acest fenomen.

Romania ar putea absorbi 300 milioane euro anul acesta si ceva mai mult in 2008, a estimat Laszlo Borbely si a adaugat ca este optimist ca Romania va absorbi o cantitate masiva din fondurile disponibile pana in 2013.

"Sunt convins ca deindata ce autoritatile locale isi vor da seama de importanta acestei sanse, vor intocmi din ce in ce mai multe proiecte", a mai spus Borbely pentru Reuters.

"Este prea devreme sa spunem daca o vor face, dar nu este prea tarziu ca ei sa treaca la treaba. Sunt optimist in sensul acesta", a mai spus ministrul roman.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: