Doi ani de pensie privata facultativa la birou
Data publicarii: 13-09-2007 | HR/CariereDecizia de pensionare din sistemul public duce automat la primirea banilor si din sistemul privat, noteaza Cotidianul. Din 2013, potrivit legii, virsta de pensionare a romanilor trebuie sa fie de 62 de ani la femei si 65 de ani la barbati. Numai ca si aceste date se schimba o data cu aparitia pensiilor private (obligatorii si facultative). Asa ca romanii vor avea practic mai multe virste de pensionare: 60, 62 si 65 de ani.
Legislatia actuala in cazul pensiilor private facultative prevede ca virsta de pensionare este de 60 de ani atit la barbati, cit si la femei. Ne referim desigur la persoanele care au incheiat sau vor incheia o pensie facultativa. Conditia esentiala pentru primirea pensiei este sa se fi cotizat timp de sapte ani si jumatate (90 de luni) la un fond de pensii private. Valoarea contributiei putind fi de maximum 15% din venit. Deci, dupa implinirea virstei de 60 de ani, putem solicita fondului de pensii private plata unei pensii si putem totodata continua sa muncim.
In cazul pensiilor private obligatorii, virsta de pensionare este cea prevazuta la pensia publica (de stat), adica 62 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati. "Pensia privata obligatorie se acorda o data cu cea publica de stat. Iar in acest moment legea prevede ca virsta de pensionare este de 62 de ani pentru femei si de 65 de ani pentru barbati. Daca intre timp se schimba legislatia, atunci se va intra in posesia pensiei private obligatorii dupa noua lege", anunta Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Cu alte cuvinte, daca in 2013 legea va prevedea ca se va iesi la pensie la 70 de ani, atunci banii din sistemul privat obligatoriu vor veni la aceasta virsta. Doar la pensia facultativa putem cere plata unei pensii dupa virsta de 60 de ani, indiferent ce se va spune in noua legislatie.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice