Ministerul Comertului a majorat cu 90% fondurile pentru dezvoltarea IMM-urilor
Data publicarii: 13-09-2007 | EconomieMinisterul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM), Comert, Turism si Profesii Liberale a suplimentat fondurile destinate dezvoltarii si tehnologizarii IMM-urilor pana la 76 de milioane de lei, de la 40 milioane lei, a declarat ministrul Ovidiu Silaghi, miercuri, intr-o conferinta de presa.
Ministrul a adaugat ca in programul pentru tehnologizare si dezvoltare s-au inscris 2.271 intreprinderi. Potrivit lui Silaghi, ministerul va semna saptamana viitoare un protocol cu zece banci - printre care Banca Carpatica, Banca Comerciala Romana, Piraeus Bank si Banca Transilvania - la care IMM-urile vor putea apela pentru imprumuturi.
Pentru dezvoltarea sectorului IMM, ministrul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, a indicat doua directii. Prima se refera la incurajarea IMM-urilor sa se transforme in societati pe actiuni si sa se listeze la bursa. "Capitalizarea pe bursa este o alta sursa de bani pentru dezvoltare. Avem modelul Poloniei unde demersul a avut succes", a explicat Silaghi, care a precizat ca deja a avut discutii cu reprezentanti ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) in acest sens.
Cea de-a doua directie pentru dezvoltarea IMM-urilor este informatizarea acestora. "Din cauza lipsei informatizarii, IMM-urile pierd bani si informatii", a spus Silaghi.
Lista cu solicitantii inscrisi se afla pe site-ul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Tot aici vor fi anuntati si solicitantii care au fost declarati eligibili si acceptati pentru evaluarea in scopul finantarii.
Pentru a beneficia de ajutorul financiar nerambursabil, valoarea finantarii nu poate sa depaseasca echivalentul a 10.000 euro, pentru intrepriderile nou-infiintate si microintreprinderi, iar in acelasi timp nu poate acoperi mai mult de 60% din valoarea proiectului.
In cazul intreprinderilor mici si mijlocii suma solicitata nu poate fi mai mare de 50.000 euro si 60% din valoarea proiectului.
Institutia de credit va acorda beneficiarului eligibil un credit de finantare, reprezentand minim 25% din valoarea proiectului de investitii, credit acordat in conditiile de piata si care nu este garantat de stat.
Contributia proprie a beneficiarului eligibil trebuie sa fie de minim 15% din valoarea proiectului de investitii, in numerar. Se pot finanta numai achizitiile de masini, utilaje, echipamente, mijloace de transport de marfuri care sunt noi (nu second-hand). O intreprindere poate accesa o singura data acest program.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii