Dupa banci, si firmele de leasing sar in capul BNR
Data publicarii: 12-09-2007 | Finante-BanciNoile norme impuse de Banca Nationala afecteaza profitul societatilor de leasing din Romania, noteaza Cotidianul. "La modul concret, va pot spune ca exista firme de leasing in Romania care au renuntat la finantarea persoanelor fizice ca urmare a noilor norme impuse de Banca Nationala", a declarat pentru Cotidianul Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare. La nivelul lunii iunie, doar jumatate dintre firmele notificate fusesera inregistrate efectiv in registrele BNR.
"Societatile care au fost deja inregistrate functioneaza potrivit noilor norme care prevad reglementari mai stricte. Evident ca cele care functioneaza pe vechea lege au un avantaj competitiv. Principala problema o reprezinta impunerile privind nivelul capitalului propriu (n.r.- minimum 200.000 de euro) si adecvarea capitalului, a explicat Ahciarliu. Totusi, reprezentanta firmelor de leasing este optimista si spune ca, pina la sfirsitul anului, BNR va incheia inregistrarea tuturor IFN-urilor. "Cred totusi ca BNR a intirziat foarte mult inregistrarea societatilor", mai spune Ahciarliu.
Obligate sa functioneze dupa noile norme, societatile care au primit avizul BNR au in fapt un dezavantaj competitiv. "Din cauza Bancii Nationale avem de-a face cu o concurenta neloiala. BNR creeaza o deformatie a pietei prin neinregistrarea tuturor societatilor. TBI a fost inscrisa a doua in registrul special al Bancii Nationale si tot noi suferim din cauza clientilor persoane fizice pierdute ca urmare a faptului ca inregistrarea nu a fost inca incheiata pentru toti", spune si Florentina Mircea, director general TBI Leasing. Reprezentanta companiei membre a Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania este chiar mai dura: "Sint controale peste controale. Atentionam Banca Nationala ca este vorba despre concurenta neloiala", a declarat Mircea.
Banca Nationala spune ca nu se poate vorbi despre distorsionarea pietei atit timp cit notificarea a inceput pentru toate firmele de leasing in acelasi timp. "Banca Nationala are o pozitie ferma. Piata nu a fost distorsionata pentru ca startul s-a dat in acelasi timp pentru toate societatile. Cu IFN-urile se discuta. Atit timp cit documentatia nu este completa, nu putem da aprobarile. La unii am trimis documentatia inapoi de patru-cinci ori, pentru ca nu era completa. La discutiile cu IFN-urile am participat chiar si eu. Termenul a fost pentru inregistrare, urmeaza aprobarile. Pina la urma, cele care nu vor primi aprobarea nu vor mai putea activa", ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu. Totusi, nu este stabilit vreun termen pentru aprobare.
Reactia societatilor de leasing se aseamana in multe privinte cu cea a bancherilor care au criticat Banca Nationala pentru intirzierea avizarii noilor norme de creditare. Doar motivatia este in oglinda in contextul in care bancherii spun ca cei care au primit aviz au un avantaj, iar IFN-urile, ca cei care nu au primit aviz sint avantajati. In Romania activeaza in jur de 200 de firme de leasing.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice