General Motors vrea sa lanseze o gama de masini electrice
Data publicarii: 12-09-2007 | AutoGeneral Motors Corp intentioneaza sa produca o intreaga familie de masini electrice care vor imparti o mare parte din componente cu actualele masini ale grupului, a declarat la Frankfurt, vicepresedintele GM, Bob Lutz, citat de editia electronica a publicatiei The Wall Street Journal. Producatorul auto mai are insa nevoie de furnizori de baterii care sa conceapa un nou tip de acumulatori, destinati utilizarii pe masinile electrice, dar nu este inca sigur ca furnizorii potriviti vor aparea la timp.
Planurile GM vin sa completeze gama de masini electrice a grupului, care va debuta cu modelul Chevrolet Volt, cel mai probabil peste trei ani.
Pentru a reduce costurile, compania lucreaza la un proiect denumit "E-Flex", care va avea in mare aceleasi piese ca masinile produse in prezent, cu tractiune fata, a spus Lutz la salonul auto de la Frankfurt.
"Speranta noasra este sa implementam E-Flex pe o gama variata de marci", a declarat Lutz. "Obiectivul nostru principal este sa ajungem sa construim masini E-Flex in fabricile in care producem acum masinile obisnuite", a adaugat oficialul GM.
Ideal ar fi ca GM sa foloseasca acelasi sasiu si sa adapteze motoarele traditionale si transmisiile pentru functionarea pe curent electric, ori sa foloseasca un tren de rulare propulsat de baterii.
La salonul auto de la Frankfurt, General Motors a prezentat un model Opel cu propulsie hibrida diesel-electric, care este echipat cu un motor diesel de 1.300 centimetri cubi. Modelul, denumit Flextreme, poate sa ruleze circa 65 de kilometri pe baza energiei electrice furnizate de baterii, iar acestea sunt incarcate de motorul diesel pe parcursul deplasarilor mai lungi. Primul concept E-Flex prezentat de GM a fost decapotabilul Volt, prezentat in prima jumatate a anului. Volt foloseste un motor pe benzina pentru a reincarca bateriile.
GM cheltuieste milioane de dolari pentru a produce in viitor modelul Volt in serie, insa acesta va functiona doar daca va fi produsa o noua generatie de baterii pe baza de litiu-ion, relateaza The Wall Street Journal. Toyota Motor Corp. are probleme legate de supraincalzire cu bateriile de tip litiu-ion pe care incearca sa le produca, mai scrie publicatia citata.
Bob Lutz a spus ca GM este "100% increzator" in faptul ca furnizorii de baterii cu care lucreaza nu vor avea probleme cu supraincalzirea.
Echipa care lucreaza pentru realizarea masinilor electrice este formata din peste 20 de oameni. Echipa a primit un laborator dedicat dezvoltarii propulsiei electrice, potrivit designerului sef al GM, El Wellburn. "Este vorba de un proiect care avanseaza repede, si pentru a-l duce la bun sfarsit ai nevoie de o echipa dedicata", a mai spus Wellburn.
Echipa definitiveaza exteriorul lui Volt si lucreaza la interiorul masinii. Wellburn a spus ca echipa va lucra si la "proiecte viitoare", insa nu a oferit mai multe detalii in acest sens..
Din dorinta de a dezvolta cat mai repede autovehicule electrice, GM doreste sa vanda circa 10.000 de masini hibride in Statele Unite ale Americii.
La salonul auto de la Frankfurt GM a prezentat inca un concept hibrid bazat pe Opel Corsa.
Acesta foloseste un sistem hibrid simplu, care are mai putine componente decat motorul modelului Prius produs de Toyota. GM spera sa combine sistemul relativ ieftin de pe Corsa, cu baterii de tip litiu-ion de mare putere, a declarat Bob Lutz. Aceasta va conduce la cresterea numarului de posesori de masini de acest fel, iar ei nu vor avea costuri suplimentare deosebite, a adaugat oficialul GM.
Acest tip de hibrid ar putea fi "aplicatia trasnet pentru tehnologiile hibride. Ar putea reprezenta raportul optim dintre costuri si profit", a adaugat Lutz.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice