Financial Times: Romania si Bulgaria prezinta in continuare riscuri pentru investitori
Data publicarii: 11-09-2007 | EconomieInvestitorii interesati de Romania sau Bulgaria sunt confruntati in continuare cu riscuri mult mai mari comparativ cu statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, relateaza Sofia Echo, citand cotidianul Financial Times (FT). Chiar si sub regimul comunist, statele din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica erau caracterizate de niveluri diferite ale riscurilor pentru potentialii investitori sau parteneri comerciali, se spune in articolul FT.
Astazi, aceste disproportii de practica si experienta comerciala s-au largit considerabil, este de parere cotidianul britanic.
In Europa Centrala si in statele baltice, cele opt state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 sunt din ce in ce mai integrate in economia Europei Occidentale, mai ales cu Germania.
Astfel, potrivit estimarilor Comisiei Europene din aceasta vara, atat Bulgaria cat si Romania sunt confruntate cu probleme grave legate de coruptie, in cazul Bulgariei fiind mentionata si activitatea grupurilor infractionale organizate.
Potentialul acestor doua state ar fi fost considerabil, mai ales in ceea ce priveste Romania, precizeaza Financial Times.
Stabilitatea economica si politica nu este momentan garantata in ceea ce priveste cele doua state, mentioneaza cotidianul financiar citat.
In Romania, unde produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere de 7,7% in 2006, sunt vizibile semne ale unei supraincalziri a economiei, deoarece cheltuielile publice si private avanseaza intr-un ritm accelerat, iar deficitul de cont curent a urcat pana la 11,6% din PIB.
Financial Times observa ca, in aceeasi perioada, politica interna a fost afectata de "luptele politice" intre presedintele Traian Basescu si guvern.
In Bulgaria, situatia politica a fost mai stabila, insa economia a fost mult mai vulnerabila la socurile externe, deficitul de cont curent crescand in 2006 pana la 14,8% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii