Financial Times: Romania si Bulgaria prezinta in continuare riscuri pentru investitori
Data publicarii: 11-09-2007 | EconomieInvestitorii interesati de Romania sau Bulgaria sunt confruntati in continuare cu riscuri mult mai mari comparativ cu statele care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, relateaza Sofia Echo, citand cotidianul Financial Times (FT). Chiar si sub regimul comunist, statele din Europa de Est si fosta Uniune Sovietica erau caracterizate de niveluri diferite ale riscurilor pentru potentialii investitori sau parteneri comerciali, se spune in articolul FT.
Astazi, aceste disproportii de practica si experienta comerciala s-au largit considerabil, este de parere cotidianul britanic.
In Europa Centrala si in statele baltice, cele opt state care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 sunt din ce in ce mai integrate in economia Europei Occidentale, mai ales cu Germania.
Astfel, potrivit estimarilor Comisiei Europene din aceasta vara, atat Bulgaria cat si Romania sunt confruntate cu probleme grave legate de coruptie, in cazul Bulgariei fiind mentionata si activitatea grupurilor infractionale organizate.
Potentialul acestor doua state ar fi fost considerabil, mai ales in ceea ce priveste Romania, precizeaza Financial Times.
Stabilitatea economica si politica nu este momentan garantata in ceea ce priveste cele doua state, mentioneaza cotidianul financiar citat.
In Romania, unde produsul intern brut (PIB) a inregistrat o crestere de 7,7% in 2006, sunt vizibile semne ale unei supraincalziri a economiei, deoarece cheltuielile publice si private avanseaza intr-un ritm accelerat, iar deficitul de cont curent a urcat pana la 11,6% din PIB.
Financial Times observa ca, in aceeasi perioada, politica interna a fost afectata de "luptele politice" intre presedintele Traian Basescu si guvern.
In Bulgaria, situatia politica a fost mai stabila, insa economia a fost mult mai vulnerabila la socurile externe, deficitul de cont curent crescand in 2006 pana la 14,8% din PIB.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice