Curent adus acasa direct de la soare cu 7.000 de euro
Data publicarii: 10-09-2007 | AfaceriSistemul de convertire a energiei solare in curent electric asigura destula putere sa dati si la vecini, noteaza Cotidianul. Panourile solare au fost atractia principala a Tirgului "Eco-Life, Eco-Zonne", specializat pe probleme de mediu, desfasurat la sfirsitul saptaminii trecute la Cluj. Unul dintre sistemele care au stirnit curiozitatea vizitatorilor este cel de conversie a energiei solare direct in curent alternativ. Firma "Teledinamic Automatizari" aduce acest tip de instalatie, care consta in panouri solare si invertor, din Germania.
"Oricine poate folosi acasa acest sistem alternativ de energie. Panourile pot gestiona mai multe surse - solara, eoliana, tot ce intra in conceptul de energie ecologica. Sint garantate 25 de ani si facute din siliciu monocristalin. Invertorul are o garantie de trei ani si este un echipament electronic bazat pe unul dintre cele mai vechi principii ale fizicii - transformarea curentului continuu in curent alternativ de retea", explica Robert Preda, directorul firmei.
Instalarea se face numai de catre firme specializate, care asigura ulterior si intretinerea. Pretul variaza in functie de proiect - pentru fiecare client este nevoie de altceva. Dar, la o putere furnizata de 2,5 KW/ora/zi, costul unei instalatii de acest gen ar fi de 6.900 de euro, fara TVA, explica Robert Preda. Pina in prezent, firma lui a instalat un sistem la un sediu de banca de pe bratul Borcea si are deja patru comenzi din Cluj, de la utilizatori casnici.
"Aducem astfel de echipamente numai de sase luni. Totul este import Germania ori Italia. In Germania, spre exemplu, statul incurajeaza instalarea surselor de energie proprii, ecologice, fie prin scaderea impozitului, fie prin subventii de pina la 25% la constructia unei case noi", explica directorul.
Energia obtinuta astfel poate fi si o sursa de venit. "Un invertor poate descarca energie electrica direct in reteaua standard. Fie dai si vecinilor, fie o vinzi statului - este tot o metoda practicata in Germania. La noi, inca, abia deschide lumea ochii si incepe sa caute modalitati sa scape de marii furnizori clasici", afirma Preda.
O alta firma clujeana, Solara, ofera convertoare solare care absorb radiatiile infrarosii din razele soarelui si le transforma in energie termica. Au o durata de viata de pina la 30 de ani. "Se poate ajunge la o reducere a facturii la intretinere chiar cu 70%", apreciaza Gelu Lupas, unul dintre reprezentantii firmei. Iar sistemul nu polueaza. "Pentru o familie de patru persoane, componentele unei instalatii complete ar fi in jur de 5.500 de lei. Cu tot cu instalare, ajunge cam la 8.000 de lei", mai spune reprezentantul firmei.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman