Primul semestru in UE nu a fost benefic pentru economie
Data publicarii: 08-09-2007 | EconomieAgricultura a tras in jos cresterea economica in primele sase luni, sustine Institutul National de Statistica. Economistii nu sint convinsi de argument, noteaza Cotidianul. Seful Institutului National de Statistica, Vergil Voineag priveste cu optimism rezultatele economice pe primele sase luni ale anului. Chiar daca cifrele prezentate vineri arata ca in primul semestru de dupa aderarea Romaniei la UE, cresterea economica a fost de 5,8%, inferioara prognozelor initiale, Voineag afirma ca scopul final, atingerea unei cresteri de 6,5% pe tot anul, nu este pus in pericol. Rezultalele slabe pe primul semestru au fost cauzate de scaderea sectorului agricol in al doilea trimestru cu 10,9% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, precum si de o diminuare a veniturilor nete pe produs (TVA si accize fara subventiile acordate), explica seful INS.
Explicatiile lui Vergil Voineag nu conving economistii consultanti de Cotidianul. Acestia identifica alte cauze decit cele evocate de seful INS.
Profesorul Daniel Daianu, fost ministru al Finantelor, spune ca intr-adevar agricultura este o parte "pacatoasa" a economiei romanesti, insa cauzele au fost altele. "Am avut o apreciere considerabila a leului in primul semestru, preturile la energie au crescut si astfel ele nu au ajutat cresterea economica, a existat o concurenta tot mai puternica dupa aderare, careia firmele romanesti nu i-au facut fata", spune acesta.
Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA) crede ca motivul cel mai important a fost deficitul comercial foarte mare. "In urma aprecierii leului a rezultat o accentuare a contributiei negative a exportului la formarea PIB, exporturile nete fiind negative", spune acesta. Alte motive observate de seful GEA sint nefiscalizarea ramurii constructiilor, dominata de venituri obtinute la negru si care nu se regasesc in PIB, necheltuirea fondurilor de cofinantare a fondurilor de coeziune prevazute in bugetul de stat.
Rezultatele mai slabe nu pot fi puse pe seama secetei din agricultura, spune Liviu Voinea. "Contributia acestui sector la formarea PIB este mica, anume, potrivit mediilor multianuale, 3% in primul trimestru, 10% in trimestrul II si de abia in al treilea trimestru creste la 13-14%. Ca urmare, efectele sint limitate in al doilea trimestru, iar seceta se va observa de abia la rezultatele din trimestrul III", spune aceasta.
Nivelul progonozat initial pentru cresterea economica, de 6,5%, nu trebuie dorit cu orice pret, afirma cei doi economisti consultati de Cotidianul. Daniel Daianu spune ca o crestere economica nesustenabila ar duce deficitul de cont curent spre 16% ceea ce ar accentua dezechilibrele economice. "Nu este o tragedie daca nu se va atinge nivelul de 6,5%", spune acesta.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice