BCE a mentinut dobanda cheie la 4%
Data publicarii: 07-09-2007 | InternationalBanca Centrala Europeana (BCE) a decis joi sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 4%, in conformitate cu asteptarile analistilor, ca urmare a turbulentelor din sectorul creditelor, consemneaza Reuters. Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a dat de inteles la inceputul lunii august ca o noua majorare a dobanzii de politica monetara este probabila. Inasprirea accentuata a conditiilor de pe piata financiara europeana care a survenit de la ultima reuniune a Consiliului Guvernatorilor BCE, care a avut loc pe 2 august, a convins analistii ca majorarea dobanzii cheie va fi amanata.
BCE a mentinut si rata dobanzii de refinantare, pe care o platesc bancile atunci cand iau imprumuturi de urgenta pentru o zi (overnight) la 5%, precum si dobanda de depozit la 3%.
Unii traderi din piata financiara estimasera ca BCE ar fi putut sa reduca rata de refinantare, urmand exemplul Federal Reserve, pentru a tempera dobanzile la imprumuturile interbancare, care au urcat miercuri pana la 4,5%.
Jucatorii din pietele internationale asteapta declaratiile pe care le va face Trichet in cadrul unei conferinte de presa, ca sa afle mai multe detalii despre cum conisdera BCE ca turbulentele din piata americana a creditelor ipotecare afecteaza economia europeana si pietele financiare.
Daca seful institutiei cu sediul la Frankfurt repeta referirea la "vigilenta puternica" pe care a facut-o in august, ar putea inseamna ca BCE va majora iar dobanda de politica monetara de indata ce conditiile din piata o permit, spun economistii, citati de Reuters.
Un discurs mai moderat ar putea fi interpretat ca un semnal ca orice decizie viitoare privind majorarea dobanzii cheie va fi abordata prudent, mai noteaza Reuters.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice