Danske Bank: Leul este moneda cea mai supraevaluata din tarile emergente
Data publicarii: 06-09-2007 | Finante-BanciLeul este cea mai supraevaluata moneda din pietele emergente si ramane vulnerabila la o posibila criza regionala, deoarece economia are dezechilibre majore, politica fiscala e prociclica, iar situatia politica e nesigura, spun analistii Danske Bank. "Leul este cea mai supraevaluata moneda din toate pietele emergente pe care le urmarim. Unele dintre modelele noastre arata faptul ca leul ar putea fi supraevaluat cu peste 30%", se arata intr-un raport al bancii daneze.
Mai mult, ca urmare a cresterii volatilitatii cursului de schimb al leului din ultima perioada, actuala dobanda cheie a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), de 7% pe an, nu ofera garantii investitorilor implicati in tranzactii speculative de tip "carry trade", in care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, precum yenul, pentru a face plasamente in monede cu randament mare, asa cum este si leul, se mentioneaza in raport.
Analistii Danske Bank dau o recomandare de cumparare a monedei europene pe cotatia euro/leu in pietele valutare la vedere. "De la inceputul lunii iulie, leul romanesc s-a depreciat considerabil. Totusi, credem ca este loc pentru o depreciere si mai puternica", se mentioneaza in raport.
Principalii factori care contribuie la deprecierea leului sunt slabiciunile economiei romanesti, considerata printre cele mai dezechilibrate din regiune, cu piete de active "supraincalzite", o crestere "excesiva" a creditarii si un deficit de cont curent foarte mare. "Finantarea mare de care are nevoie Romania pentru acoperirea dezechilibrelor externe mari, face ca economia romaneasca sa fie foarte sensibila la restrangerea creditarii pe plan mondial", se spune in raport.
Romania este plasata de analistii de la Danske Bank intr-un grup de tari din care mai fac parte Bulgaria si statele baltice, care au un risc ridicat de corectii in economie si de aparitie a unor probleme financiare.
Analistii Danske Bank sustin ca tendinta de apreciere a leului din ultimii trei ani s-ar fi inversat. "Potrivit analizelor noastre tehnice, cursul euro/leu va intampina rezistenta in jurul pragului de 3,40 lei/euro. Daca acest nivel nu rezista, urmatorul prag de rezistenta se va situa in jurul a 3,55 lei/euro", se mai arata in raport.
Ultimele estimari ale Danske Bank privind cotatia leului fata de moneda europeana indica un curs de circa 3,40 lei/euro peste trei luni, 3,50 lei/euro peste sase luni si 3,60 lei/euro peste un an.
Analistii de la Danske Bank au avut in timp, estimari pesimiste in ce priveste evolutia leului, care nu s-au confirmat totusi. Banca daneza estima, la finalul lunii mai, o depreciere a leului cu 8,5% in urmatoarele trei luni, pana la o cotatie de 3,55 lei/euro, care urma sa se adanceasca ulterior pana la 3,60 lei/euro. La finalul lunii august, cursul era de 3,27 lei/euro, cu 7,8% sub estimarile economistilor de la Danske Bank.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice