Cum se evita surprizele neplacute cu terenul pentru casa
Data publicarii: 04-09-2007 | ImobiliareUn teren ieftin poate aduce pierderi insemnate celui care-l cumpara daca normele de urbanism nu permit ridicarea unei constructii, noteaza Cotidianul. Terenurile se scumpesc cu 20-40% anual. Preturile mari ale apartamentelor din blocurile construite inainte de 1989 i-au determinat pe multi dintre romani sa ia in calcul varianta construirii unei case. Acest lucru s-a vazut pe piata terenurilor, unde, o data cu cresterea cererii, au urcat vertiginos si preturile. Totusi, cei care doresc un teren pentru casa nu trebuie sa ia in calcul doar pretul. Se pot alege cu un teren ieftin pe care fie nu se poate construi, fie cheltuielile pentru ridicarea locuintei sint mult mai mari din cauza compozitiei solului.
Specialistii spun ca, in general, terenul trebuie sa aiba o dimensiune minima, stabilita in functie de zona, prin reglementarile urbanistice. Zona influenteaza si dimensiunile viitorului imobil. Astfel, in ceea ce priveste spatiul ocupat, acesta este stabilit, tot prin regulament, de Procentul de Ocupare a Terenului (POT). De asemenea, in cazul inaltimii imobilului trebuie sa se tina cont de valoarea admisa prin Coeficientul de Utilizare a Terenului (CUT).
In multe cazuri se construieste chiar daca nu se respecta prevederile de mai sus, dar cu eforturi financiare suplimentare din partea proprietarului. Este indicat sa se solicite, inainte de achizitionarea terenului, un certificat de urbanism, mai ales pentru ca cele mai cautate sint parcelele mici. "Cele mai cerute sint loturile de teren de 500 de metri patrati", spune Calin Clinciu, director de comunicare la compania Euroest.
Calitatea solului este si ea foarte importanta. Exista terenuri pentru care costurile de realizare a fundatiei sint mai mari decit pentru constructii asezate pe terenuri sanatoase din punct de vedere geotehnic. Specialistii spun ca zonele care ar trebui evitate ar fi cele cu alunecari de teren, zonele cu umpluturi, cum ar fi fostele balti umplute cu resturi materiale organice amestecate cu pamint, sau zonele mlastinoase. Inainte de achizitionarea terenului este indicata o investigatie geotehnica. Prin aceasta se vor determina litologia solului, nivelul apei subterane si se va aprecia daca terenul este bun sau nu pentru ridicarea constructiei pe care o doreste viitorul proprietar.
In eventualitatea in care pe sub terenul respectiv trec retele de utilitati, atunci primul lucru care se incearca este ridicarea constructiei la distanta stabilita de furnizor fata de acestea. Daca terenul nu permite acest lucru, atunci singura varianta este devierea retelelor. De asemenea, in cazul in care nu exista curent electric, sint putine sanse pentru obtinerea unei autorizatii de constructie. Investitorul va fi obligat sa-si aduca singur aceasta utilitate, lucru care, in cazul in care reteaua se afla la distanta mare, va genera cheltuieli foarte mari. In ceea ce priveste apa, canalizarea sau gazele, proprietarul va suporta cheltuielile de bransare, astfel ca, daca este un teren ieftin, dar la distanta mare de utilitati, acesta trebuie sa se gindeasca de doua ori inainte de a-l cumpara.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani