Lunile urmatoare ar putea aduce o crestere a dobanzilor
Data publicarii: 04-09-2007 | Finante-BanciDupa un sir de patru scaderi, urmatoarele luni ar putea aduce o crestere a dobanzii de politica monetara, in cazul in care presiunile asupra cresterii preturilor ar crea dificultati in atingerea tintei de inflatie pentru acest an, noteaza Radu Georgescu in Curierul National. Anul acesta a inceput cu o dobanda de politica monetara de 8,75%, dupa care au urmat mai multe diminuari ale acesteia, dupa ce acest nivel fusese mentinut timp de opt luni. Prima "taiere" 0,75 puncte procentuale a avut loc la intalnirea C.A. al BNR din februarie, aceasta fiind si cea mai mare, urmatoarele modificari avand loc in martie, mai si iunie.
Lantul de scaderi avea loc pe fondul unei reduceri constante a inflatiei dar si a aprecierii puternice a leului, motiv pentru BNR de a incerca o calmare a acestei evolutii. Acum presiunile inflationiste au mai multe cauze. In primul rand este vorba de laxitatea politicilor fiscale si salariale, care nu sunt doar apanajul Guvernului ci si a companiilor, care din dorinta de a-si pastra angajatii au recurs la mariri ale retributiilor, chiar daca productivitatea muncii se situeaza sub cea a cresterilor salariale. A venit apoi seceta din aceasta vara care a determinat o crestere importanta a costurilor din industria alimentara, fata de alti ani in care produsele agricole reprezentau un motiv de scadere a inflatiei.
Iar pe fondul deprecierii leului, care a pierdut in ultimele trei luni circa 9% fata de euro, o majorare a dobanzii nu ar mai avea darul sa atraga multi "bani fierbinti", care au iesit din tara odata cu declansarea crizei din sistemul de credit ipotecar american, ce s-a extins apoi pe toate pietele financiare si de capital.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani