Inchirierea birourilor ramane o afacere rentabila
Data publicarii: 04-09-2007 | ImobiliareInchirierea birourilor ramane in continuare o afacere rentabila pentru toate partile implicate in acest proces, iar chiriasii isi pot justifica investitia si prin faptul ca au o mai mare libertate de miscare, sustine directorul departamentului birouri al companiei Regatta, Mihaela Raducan.
Reprezentantii companiei imobiliare Regatta sunt de parere ca intr-o piata buna, unde exista o cerere considerabila, cladirile livrate si de livrat aduc spatii de calitate, insa sunt departe de a fi suficiente. Potrivit acestora in mare parte, potentialii chiriasi prefera spatii in parcuri de clasa A, dar si in claldiri independente de dimensiune medie cu 1.000-2.000 metri patrati.
"Ne confruntam cu o situatie destul de delicata. Oferta fiind limitata nu face usoara gasirea spatiului potrivit la un buget prestabilit. Multe companii care intra pe piata romaneasca sunt surprinse mai ales de dificultatea de a gasi spatii mici si medii. Companiile straine obisnuiesc sa-si pre-bugeteze inchirierea, dar pe chiriile de anul trecut. Totusi, din cauza dezechilibrului intre cerere si oferta, chiriile au crescut usor in decursul acestui an", explica Mihaela Raducan de la Regatta.
Analistii imobiliari mai spun ca relocarile au ramas tranzactiile cele mai raspandite in aceasta piata, iar interesul companiilor chiriase, dar si al dezvoltatorilor indica faptul ca este mult mai profitabil sa inchiriezi spatiu decat sa-l achizitionezi. "Intr-o piata competitiva si cu oportunitati multe, companiile se dezvolta rapid, facand necesara mutarea intr-un spatiu mai mare. Daca acestea ar cumpara o cladire de birouri se expun riscului de a ramane blocati intr-un spatiu prea mic pentru nevoile din momentul respectiv deoarece investitia initiala inca nu a fost amortizata", a adaugat Mihaela Raducanu.
Potrivit acesteia inchirierea este foarte profitabila si pentru proprietari. "Nu ne referim numai la castigurile constante si la contracte sigure pe perioada medie sau lunga. Exista posibilitatea ca la un moment dat, o cladire de birouri de inalta calitate, cu chiriasi stabili si faimosi sa se vanda ca o afacere. Aceasta este o oportunitate pe care un proprietar nu o poate rata", mai spune reprezentantul companiei imobiliare.
Pentru spatiile de clasa A chiria variaza intre 18-24 euro/mp, in timp ce pentru clasa B chiriasii vor plati intre 14-17 euro/mp. Potrivit Regatta, acest lucru ii obliga pe doritorii de spatii de calitate fie sa isi suplimenteze bugetul, fie sa aleaga un spatiu sub dorintele si asteptarile lor. In plus, cererea mare de pe piata birourilor face ca de cele mai multe ori locatiile vizionate de unii clienti cu un proces decizional mai lent sa fie inchiriate de terte parti pana la un raspuns final din partea acestora.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani