Candidatul francez, in linie dreapta pentru sefia FMI
Data publicarii: 03-09-2007 | InternationalFrancezul Dominique Strauss-Kahn si cehul Josef Tosovsky sunt cei doi candidati la sefia Fondului Monetar International (FMI). Strauss-Kahn, fost ministru de finante al Frantei, a fost nominalizat de directorul executiv pentru Germania, Klaus Stein, in numele directorilor executivi care reprezinta tarile membre UE, noteaza Evenimentul Zilei.
Tosovsky, candidatul de nationalitate ceha, fost prim-ministru si guvernator al bancii centrale a Republicii Cehe, a fost nominalizat de directorul executiv al Federatiei Ruse, Aleksei Mozhin. El nu beneficiaza insa de sustinerea Cehiei. Termenul pentru nominalizari a expirat vineri, 31 august.
Potrivit Reuters, Dominique Strauss-Kahn este favorit in cursa pentru preluarea conducerii FMI: datorita faptului ca se bucura de sustinerea unanima a UE, are sanse mai mari de a prelua sefia FMI. Rusia considera insa ca Strauss-Kahn nu dispune de competentele tehnice necesare pentru a conduce institutia financiara si sustine ca Tosovsky este un candidat mai potrivit.
Postul de director general al FMI a devenit vacant dupa demisia neasteptata a lui Rodrigo Rato, in luna iunie. Rato se va retrage oficial din functie in luna octombrie.
Cum se alege seful FMI
Procesul de decizie va parcurge trei etape. Astfel, Consiliul Director al FMI va analiza mai intai experienta profesionala a celor doi candidati si abilitatile acestora de conducere. In aceasta luna, Consiliul Director al FMI intentioneaza sa intervieveze candidatii in Washington, iar apoi sa se intalneasca sa discute punctele forte ale candidatilor si sa faca o selectie. O regula nescrisa dicteaza ca sefia FMI sa fie ocupata intotdeauna de un european, in timp ce conducerea Bancii Mondiale revine mereu unui american.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani