Schimbarea fondului de pensii ne arde la buzunar
Data publicarii: 03-09-2007 | Finante-BanciMutarea de la un fond de pensii la altul va poate costa pina la 5% din activul pe care il detineti intr-un anumit moment, noteaza Cotidianul. Nici o lege nu va obliga sa cotizati o viata intreaga la fondul de pensii pe care l-ati ales initial pentru pensiile private obligatorii. Ca sa va mutati insa, trebuie sa umblati la portofel. Daca o astfel de hotarire este luata in primii doi ani, se percepe o taxa de pina la 5% din activul acumulat pina in acel moment.
Dupa aceasta limita de timp se poate migra fara cheltuieli suplimentare la un alt administrator. Totusi, chiar si in acest caz, exista taxe la stat din active care se vor scadea inainte de a face transferul la un alt administrator. Daca acesta se va face la un alt fond al aceluiasi administrator, de asemenea nu se vor percepe costuri suplimentare migrarii. Contributia in cadrul pilonului II presupune ca 2% din salariul lunar brut al angajatului care s-ar fi dus la Casa de Pensii sa ajunga acum la un astfel de fond. Indicele va creste cu cite 0,5% in fiecare an.
Un fond de pensii facultative este conceput astfel incit sa asigure participantilor aflati la virsta pensionarii un venit suplimentar fata de pensia obligatorie. Acest venit suplimentar este realizat in conditii prudentiale de randament, pe principiul diversificarii riscurilor. Astfel, potrivit art. nr. 48 din Legea nr. 204/2006, fondurile de pensii facultative nu pot fi declarate in stare de faliment, iar sumele acumulate apartin participantilor si beneficiarilor indicati de acestia.
Fondurile sint constituite din contributiile individuale lunare ale participantilor inscrisi. Aceste contributii se retin lunar de catre angajator sau de catre participant (in conditiile in care desfasoara activitati liber profesioniste) o data cu contributiile pentru asigurari sociale obligatorii in contul fondurilor. Sumele sint investite in asa fel incit sa asigure randament pe termen lung. Nu pot fi ridicate decit dupa dobindirea dreptului la pensie.
Fiecare participant trebuie sa isi bazeze alegerea fondului prin analizarea Prospectului Fondului de Pensii pus la dispozitie de fiecare administrator. Prospectul prezinta informatii generale legate de procedurile de administrare, date despre administrator, depozitar, compania de audit, obligatiile si drepturile participantului si ale administratorului (care, fiind reglementate prin lege, se regasesc in toate prospectele), comisioane si eventuale penalitati aplicate celor doua parti. Important este ca initial participantul sa aiba in vedere trei elemente in luarea deciziei: datele despre administrator, politica investitionala si gradul de risc.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice