Statele Unite risca sa intre in recesiune din cauza sectorului imobiliar
Data publicarii: 03-09-2007 | InternationalPiata imobiliara americana ar putea declansa o recesiune economica in Statele Unite, iar Federal Reserve, banca centrala americana, ar trebui sa reduca in mod agresiv dobanda de referinta, a avertizat Martin Feldstein, unul dintre cei mai importanti economisti americani, relateaza Reuters. "Reducerea dobanzii de referinta ar reprezenta o decizie buna", a declarat presedintele Biroului National de Studii Economice, Martin Feldstein, prezent la o intrunire anuala cu bancheri si academicieni, inclusiv o serie de inalti responsabili ai Fed.
Feldstein, care a avertizat asupra "efectului de multiplicare" ca urmare a reducerii preturilor pe piata imobiliara si a consumului populatiei, a declarat ca o reducere a dobanzii de politica monetara cu 100 de puncte de baza (1%) ar fi necesara.
Acest simpozion, gazduit de Federal Reserve Bank din Kansas City, analizeaza implicatiile unei prabusiri a pietei americane a creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc.
Expunerea institutiilor europene la aceasta piata a redus lichiditatea pe piata si a afectat pietele financiare pe plan global. Presedintele Fed, Ben Bernanke, a fost prezent la acest simpozion, insa a plecat inainte ca Feldstein sa faca aceste remarci.
Intr-un discurs tinut la sfarsitul saptamanii trecute, Bernanke a precizat ca Fed nu va salva investitorii afectati de pierderi cauzate de propria activitate. Insa oficialul american a declarat ca nu va permite persoanelor nevinovate sa sufere de pe urma unei crize extinse si ca va lua masuri - reducand dobanda de referinta - daca va exista o motivatie economica in acest sens.
Analistii pietei financiare sunt convinsi ca Fed va reduce dobanda de referinta cu 0,25-0,5% cu ocazia urmatoarei sedinte, ce va avea loc pe 18 septembrie, afirma Reuters.
Feldstein, care a fost unul dintre favoritii pentru postul pentru care a fost preferat in cele din urma Ben Bernanke, vede trei provocari pentru cresterea economica a Statelor Unite ale Americii, ridicate de sectorul imobiliar: scaderea preturilor pentru locuinte, criza creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc si slabirea valorilor ipotecare si a refinantarii.
Aceste trei probleme "indica o scadere potentiala considerabila a cererii agregate", a declarat Feldstein. "Efectul multiplicator al scaderii preturilor la locuinte si reducerii consumului ar putea arunca economia intr-o recesiune", a averizat acesta.
Feldstein a precizat ca intelege ca exista o problema legata de un risc moral in cazul in care banca centrala va fi vazuta ca o institutie care vine in ajutorul investitorilor care au luat decizii nesabuite, aceste decizii dand nastere problemelor cu care se confrunta momentan SUA.
"Ar fi insa o greseala sa permitem evolutia unei crize doar pentru a nu ajuta acesti investitori", a tinut sa sublinieze Feldstein. Acesta a admis ca inaltii responsabili americani sunt confruntati cu o dilema - sa reduca dobanda de referinta si sa se confrunte apoi cu inflatia sau sa nu actioneze si, in consecinta, sa esueze in incercarea de a evita recesiunea.
"O reducere drastica a dobanzii de referinta ar elimina aceasta posibilitate", a incheiat Feldstein.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani