Remes: Primele contracte de finantare europeana se semneaza in decembrie sau ianuarie
Data publicarii: 01-09-2007 | EconomieProiectele pentru accesarea fondurilor europene alocate dezvoltarii rurale se pot depune de la sfarsitul lunii octombrie, dar contractele de finantare se vor semna dupa aprobarea de catre CE a Programului National de Dezvoltare Rurala, a declarat, vineri, ministrul agriculturii Decebal Traian Remes. "Suntem stat membru si ne-am fi putut permite, pe riscul statului roman, sa incheiem contracte de finantare inainte de aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala. In aceasta situatie, exista riscul ca anumite plafoane sa fie modificate si statul sa asigure diferenta de bani. Chiar si beneficiarul putea fi afectat, prin obligatia de a asigura o cofinantare mai mare. Pentru a elimina aceste riscuri, am decis ca finantarea sa se realizeze dupa aprobarea Programului, cel mai probabil in luna decembrie sau ianuarie", a spus Remes in cadrul Conferintei Nationale de Promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala.
Acesta a precizat ca, dupa aprobarea Programului, Romania primeste prima transa din banii europeni, pentru etapa de prefinantare.
"Din acesti bani, beneficiarii primesc avansul de 20 % din fonduri nerambursabile. Toti cei carora le primim proiectele in toamna, vor avea garantia ca le semnam si contractale de finantare. Stim ca au ramas multe proiecte, deja elaborate, pentru care nu au mai existat fonduri SAPARD, deci ne asteptam sa primim proiecte inca din luna octombrie", a explicat Remes.
Ministrul agriculturii a mentionat ca, din octombrie, se pot depune proiecte pentru trei masuri prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala, respectiv modernizarea fermelor ( finantare de 674 milioane de euro pana in 2013), cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere ( fonduri de 1,7 miliarde de euro pana in 2013) si renovarea satelor (1,5 miliarde euro pentru perioada 2007-2013).
"Initial, am cerut Comisiei aprobarea pentru opt proiecte, insa a trebuit sa ne marginim la acestea trei, plus plata la hectar pentru zone defavorizate. Chiar daca sunt masuri putine, ca si valoare se apropie de jumatate din banii primiti pentru dezvoltare rurala", a spus Remes.
Planul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), fondurile pentru dezvoltare rurala repartizate pentru acest an sunt de 741,6 milioane de euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii