Remes: Primele contracte de finantare europeana se semneaza in decembrie sau ianuarie

Data publicarii: 01-09-2007 | Economie

Proiectele pentru accesarea fondurilor europene alocate dezvoltarii rurale se pot depune de la sfarsitul lunii octombrie, dar contractele de finantare se vor semna dupa aprobarea de catre CE a Programului National de Dezvoltare Rurala, a declarat, vineri, ministrul agriculturii Decebal Traian Remes. "Suntem stat membru si ne-am fi putut permite, pe riscul statului roman, sa incheiem contracte de finantare inainte de aprobarea Programului National de Dezvoltare Rurala. In aceasta situatie, exista riscul ca anumite plafoane sa fie modificate si statul sa asigure diferenta de bani. Chiar si beneficiarul putea fi afectat, prin obligatia de a asigura o cofinantare mai mare. Pentru a elimina aceste riscuri, am decis ca finantarea sa se realizeze dupa aprobarea Programului, cel mai probabil in luna decembrie sau ianuarie", a spus Remes in cadrul Conferintei Nationale de Promovare a Programului National de Dezvoltare Rurala.

Acesta a precizat ca, dupa aprobarea Programului, Romania primeste prima transa din banii europeni, pentru etapa de prefinantare.

"Din acesti bani, beneficiarii primesc avansul de 20 % din fonduri nerambursabile. Toti cei carora le primim proiectele in toamna, vor avea garantia ca le semnam si contractale de finantare. Stim ca au ramas multe proiecte, deja elaborate, pentru care nu au mai existat fonduri SAPARD, deci ne asteptam sa primim proiecte inca din luna octombrie", a explicat Remes.

Ministrul agriculturii a mentionat ca, din octombrie, se pot depune proiecte pentru trei masuri prevazute in Programul National de Dezvoltare Rurala, respectiv modernizarea fermelor ( finantare de 674 milioane de euro pana in 2013), cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere ( fonduri de 1,7 miliarde de euro pana in 2013) si renovarea satelor (1,5 miliarde euro pentru perioada 2007-2013).

"Initial, am cerut Comisiei aprobarea pentru opt proiecte, insa a trebuit sa ne marginim la acestea trei, plus plata la hectar pentru zone defavorizate. Chiar daca sunt masuri putine, ca si valoare se apropie de jumatate din banii primiti pentru dezvoltare rurala", a spus Remes.

Planul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR) stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii. Prin PNDR se vor derula, pana in 2013, fonduri europene de peste opt miliarde de euro, fonduri provenite din Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), fondurile pentru dezvoltare rurala repartizate pentru acest an sunt de 741,6 milioane de euro.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: