Turcia ar putea sa infiinteze o bursa a diamantelor
Data publicarii: 31-08-2007 | InternationalBijutierii turci vor infiintarea unei burse a diamantelor, insa pentru functionarea unei asemenea institutii este nevoie ca Turcia sa renunte la o taxa pentru importul de pietre pretioase, spun surse avizate, preluate de Reuters. "Camera Bijutierilor din Istanbul si exportatorii de bijuterii lucreaza la infiintarea unei burse a diamantelor", a spus seful companiei Atasay, cel mai mare exportator de bijuterii din Turcia, Atasay Kamer, citat de Reuters.
Kamer a spus ca pe piata turceasca si pe cea regionala cererea de diamante a crescut rapid in ultimii cativa ani, iar statutul geopolitic al Turciei i-ar putea permite acestei tari sa devina un centru regional de tranzactionare cu diamante.
Importurile de diamante au atins nivelul de 700 milioane dolari anul trecut in Turcia, iar reprezentantii industriei se asteapta ca acestea sa urce in 2007 pana la 1 miliard de dolari.
Planurile legate de infiintarea unei astfel de burse ar trebui sa se clarifice in urmatoarele sase luni, a mai spus Kamer.
O alta sursa din industrie, care a confirmat eforturile pentru infiintarea unei astfel de burse, a spus ca obstacolul principal consta in abolirea unei taxe de 20%, cunoscuta ca "impozitul special de consum", aplicata la importul de diamante.
"Pentru ca o astfel de bursa sa fie functionala, ca sa atragem clientii, trebuie sa abolim taxa", a spus sursa, la sfarsitul unui targ pentru bijuterii de la Istanbul.
"Cererea de diamante a crescut masiv in ultimii ani in Turcia, dar aceasta taxa reduce volumul importurilor si sporeste cumpararea prin canale neoficiale", a mai aratat sursa, care a adaugat ca reprezentantii industriei intentioneaza sa discute curand cu noul guvern al Turciei, caruia ii va prezenta un raport privitor la aceasta problema.
"In cateva luni vom sti mai multe despre posibila abolire a acestei taxe", a mai spus sursa.
Bursa Aurului din Istanbul (IAB) a devenit luna aceasta membra a Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), un sistem de urmarire a circulatiei diamantelor provenite din zone in conflict, care are 45 de participanti in intreaga lume, reprezentand 99,8% din productia mondiala de diamante brute.
Procesul impune cerinte extinse participantilor, care trebuie sa arate ca transporturile de diamante brute nu au nicio legatura cu pietrele pretioase provenite din zone aflate in conflict.
Bursa Aurului din Istanbul a pregatit, inainte de a deveni membra a KPCS, un studiu referitor la detaliile crearii unei burse a diamantelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani