Turcia ar putea sa infiinteze o bursa a diamantelor
Data publicarii: 31-08-2007 | InternationalBijutierii turci vor infiintarea unei burse a diamantelor, insa pentru functionarea unei asemenea institutii este nevoie ca Turcia sa renunte la o taxa pentru importul de pietre pretioase, spun surse avizate, preluate de Reuters. "Camera Bijutierilor din Istanbul si exportatorii de bijuterii lucreaza la infiintarea unei burse a diamantelor", a spus seful companiei Atasay, cel mai mare exportator de bijuterii din Turcia, Atasay Kamer, citat de Reuters.
Kamer a spus ca pe piata turceasca si pe cea regionala cererea de diamante a crescut rapid in ultimii cativa ani, iar statutul geopolitic al Turciei i-ar putea permite acestei tari sa devina un centru regional de tranzactionare cu diamante.
Importurile de diamante au atins nivelul de 700 milioane dolari anul trecut in Turcia, iar reprezentantii industriei se asteapta ca acestea sa urce in 2007 pana la 1 miliard de dolari.
Planurile legate de infiintarea unei astfel de burse ar trebui sa se clarifice in urmatoarele sase luni, a mai spus Kamer.
O alta sursa din industrie, care a confirmat eforturile pentru infiintarea unei astfel de burse, a spus ca obstacolul principal consta in abolirea unei taxe de 20%, cunoscuta ca "impozitul special de consum", aplicata la importul de diamante.
"Pentru ca o astfel de bursa sa fie functionala, ca sa atragem clientii, trebuie sa abolim taxa", a spus sursa, la sfarsitul unui targ pentru bijuterii de la Istanbul.
"Cererea de diamante a crescut masiv in ultimii ani in Turcia, dar aceasta taxa reduce volumul importurilor si sporeste cumpararea prin canale neoficiale", a mai aratat sursa, care a adaugat ca reprezentantii industriei intentioneaza sa discute curand cu noul guvern al Turciei, caruia ii va prezenta un raport privitor la aceasta problema.
"In cateva luni vom sti mai multe despre posibila abolire a acestei taxe", a mai spus sursa.
Bursa Aurului din Istanbul (IAB) a devenit luna aceasta membra a Kimberley Process Certification Scheme (KPCS), un sistem de urmarire a circulatiei diamantelor provenite din zone in conflict, care are 45 de participanti in intreaga lume, reprezentand 99,8% din productia mondiala de diamante brute.
Procesul impune cerinte extinse participantilor, care trebuie sa arate ca transporturile de diamante brute nu au nicio legatura cu pietrele pretioase provenite din zone aflate in conflict.
Bursa Aurului din Istanbul a pregatit, inainte de a deveni membra a KPCS, un studiu referitor la detaliile crearii unei burse a diamantelor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile