Fitch urca perspectiva Bancii Transilvania de la stabila la pozitiva
Data publicarii: 31-08-2007 | Finante-BanciFitch a urcat ratingul suport al Bancii Transilvania (BT) de la "4" la "3", a revizuit plafonul pentru ratingul suport al bancii romanesti de la "B+" la "BB-" si a modificat perspectiva de la stabila la pozitiva, a informat, joi, agentia internationala de rating. Fitch a mentinut calificativul "BB-" pentru creditele pe termen lung ale Bancii Transilvania si ratingul individual "D".
Schimbarea perspectivei reflecta imbunatatirile asteptate pentru principalii indicatori ai evolutiei bancii si mai ales pentru eficienta costurilor. Acesta aspecte, combinate cu franarea cresterii imprumuturilor, ar trebui sa ajute banca sa sustina o pondere mai mare o cresterii imprumuturilor din capitalul intern generat. Fitch mai noteaza ca ar putea ridica ratingurile Bancii Transilvania pe termen lung si individual, in cazul in care progresele mentionate se petrec fara deteriorarea semnificativa a performantei imprumuturilor sau a profiturilor operationale.
Schimbarea ratingului suport si a plafonului pentru ratingul suport reflecta o crestere moderata a sanselor ca banca sa primeasca ajutor din partea guvernului, in cazul in care va avea nevoie. Acest lucru se datoreaza imbunatatirii semnificative a brandului bancii, care a transformat Banca Transilvania intr-o institutie cu servicii universale si cu prezenta nationala, dintr-una concentrata mai ales pe regiunea de origine. BT a ajuns a cincea banca din Romania, cu o cota de piata de 5,17% la sfarsitul primului semestru al acestui an, insa aceasta cota este mai mare pentru segmentele predilecte ale bancii, de retail si de servicii pentru intreprinderile mici si mijlocii. Banca Transilvania este cea mai mare banca romaneasca nedetinuta de un investitor strategic strain.
Ratingurile Bancii Transilvania indica imbunatatirea imaginii bancii, pozitia solida pe piata interna si in sectorul serviciilor bancare destinate societatilor mici si mijlocii, nivelul confortabil al lichiditatilor si imbunatatirea conditiilor din mediul in care institutia opereaza. Calificativele acordate de agentia de evaluare financiara mai reflecta si presiunile pe care concurenta le impune asupra profiturilor bancii si posibilitatea ca evolutia activitatii de creditare sa se deterioreze din cauza slabirii imprumuturilor. Cu toate ca este sub media sectorului din care Banca Transilvania face parte, denominarea imprumuturilor, determinata de evolutia cursului valutar, ramane ridicata.Volumul creditelor a crescut rapid din 2002, cu o urcare de 65% in 2006 fata de anul precedent, iar 34% din total reprezinta imprumuturi in valuta.
Odata cu schimbarea conducerii, in 2002, Banca Transilvania a trecut prin schimbari importante si a inceput extinderea la nivel national. Banca este listata la Bursa de Valori de la Bucuresti. Cel mai important actionar este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o detinere de 15%, in timp ce restul actiunilor sunt distribuite mai multor companii si persoane fizice din Romania si din strainatate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice