Romanii platesc prea multe comisioane la pensiile private

Data publicarii: 30-08-2007 | Finante-Banci

Inainte sa cotizati la aceste produse, uitati-va la toate costurile aferente. Numarul total al comisioanelor aferente fondurilor de pensii facultative ajunge la 14, noteaza Cotidianul. Comisioanele aferente pensiilor facultative, pe linga faptul ca sint mari, mai sint si extrem de multe si destul de complicate pentru oamenii care vor intra in noul sistem si vor trebui sa le suporte in viitor.

Ele pot fi impartite in mai multe categorii, iar numarul lor total ajunge la 14. De asemenea, comisioanele difera de la un fond la altul, fiind greu comparabile. De exemplu, la capitolul comision de administrare, ING incaseaza 1,24% pe an, aplicat la media activului net al fondului, plus 3,95% din contributiile platite in contul individual si incasate inainte de convertirea in unitati de fond. Comparativ, Allianz-Tiriac incaseaza 5% din contributiile platite inainte de convertirea in unitati de fond si maximum 0,2% pe luna din activul net total al fondului. Toate aceste comisioane, fie ele de administrare, de depozitare, de tranzactionare, bancare, fie de audit, stirbesc din randamentul anual. La costurile respective se aplica, in plus, TVA.

Numarul mare de comisioane, cele mai multe impuse prin lege, ar putea avea o justificare in faptul ca randamentele fondurilor de pensii beneficiaza de o anumita forma de garantare, stabilita legal.

Pe linga toate aceste costuri, la finalul perioadei de contributie, clientul va trebui sa plateasca si impozit pe pensia incasata. In celelalte tari in care exista sistem privat se impoziteaza una dintre cele trei surse posibile: contributiile platite in perioada activa, veniturile din investitii sau cele din beneficiile incasate. In Romania s-a ales impozitul pe viitoarea pensie facultativa. In plus, la ora actuala, la pensiile mai mari de 900 de lei se aplica impozit de 16%, conform Codului fiscal.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: