Romanii platesc prea multe comisioane la pensiile private
Data publicarii: 30-08-2007 | Finante-BanciInainte sa cotizati la aceste produse, uitati-va la toate costurile aferente. Numarul total al comisioanelor aferente fondurilor de pensii facultative ajunge la 14, noteaza Cotidianul. Comisioanele aferente pensiilor facultative, pe linga faptul ca sint mari, mai sint si extrem de multe si destul de complicate pentru oamenii care vor intra in noul sistem si vor trebui sa le suporte in viitor.
Ele pot fi impartite in mai multe categorii, iar numarul lor total ajunge la 14. De asemenea, comisioanele difera de la un fond la altul, fiind greu comparabile. De exemplu, la capitolul comision de administrare, ING incaseaza 1,24% pe an, aplicat la media activului net al fondului, plus 3,95% din contributiile platite in contul individual si incasate inainte de convertirea in unitati de fond. Comparativ, Allianz-Tiriac incaseaza 5% din contributiile platite inainte de convertirea in unitati de fond si maximum 0,2% pe luna din activul net total al fondului. Toate aceste comisioane, fie ele de administrare, de depozitare, de tranzactionare, bancare, fie de audit, stirbesc din randamentul anual. La costurile respective se aplica, in plus, TVA.
Numarul mare de comisioane, cele mai multe impuse prin lege, ar putea avea o justificare in faptul ca randamentele fondurilor de pensii beneficiaza de o anumita forma de garantare, stabilita legal.
Pe linga toate aceste costuri, la finalul perioadei de contributie, clientul va trebui sa plateasca si impozit pe pensia incasata. In celelalte tari in care exista sistem privat se impoziteaza una dintre cele trei surse posibile: contributiile platite in perioada activa, veniturile din investitii sau cele din beneficiile incasate. In Romania s-a ales impozitul pe viitoarea pensie facultativa. In plus, la ora actuala, la pensiile mai mari de 900 de lei se aplica impozit de 16%, conform Codului fiscal.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile