Ce tip de dobanda ma avantajeaza?
Data publicarii: 28-08-2007 | Finante-BanciIn functie de caracteristicile creditului, clientii bancilor pot alege intre dobinda variabila, fixa sau revizuibila, noteaza Cotidianul. De cele mai multe ori, alegerea tipului de dobinda poate fi esentiala pentru obtinerea unui credit avantajos. De la dobinda fixa la dobinda revizuibila, posibilitatile variaza in functie de caracteristicile fiecarui credit. In cazul dobinzilor fixe pe toata perioada de creditare, rata lunara de rambursare a creditului nu se va modifica, chiar daca dobinzile de pe piata bancara se modifica in mod constant.
Cu toate acestea, bancile care practica acest tip de dobinzi au introdus o clauza in contractul de credit prin care isi rezerva dreptul de a modifica nivelul ratei dobinzii la fluctuatii majore ale pietei financiare, potrivit portalului finzoom.ro. Astfel, banca isi asigura capital pe care poate conta sigur pe termen lung. Un avantaj pentru cei care apeleaza la astfel de credite cu dobinda fixa este faptul ca vor cunoaste cu exactitate, de la inceput, valoarea ratei lunare si suma totala de rambursat la sfirsitul perioadei de creditare.
Insa acesta se poate dovedi a fi un avantaj pentru creditele pe termen scurt. In cazul creditelor pe termen lung, intrucit tendinta este ca dobinzile sa scada substantial in urmatorii ani spre dobinzile practicate in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene, sint sanse mari ca imprumutul contractat sa fie mai scump decit majoritatea imprumuturilor de pe piata la acea perioada, deoarece rata dobinzii nu are voie sa fie adaptata valorilor ratelor dobinzilor practicate pe piata.
Dezavantajul dobinzii fixe reprezinta punctul forte al dobinzii variabile. Acest tip de dobinda se modifica periodic, in functie de politica bancii. Ea se schimba fie in urma analizei dobinzilor practicate pe piata, fie in acord cu hotaririle interne ale bancii, fie potrivit unei formule stabilite in contractul de credit. Aceasta formula este compusa din: indicele de referinta aferent monedei in care va imprumutati (EURIBOR, LIBOR, BUBOR calculat la 1, 3, 6 sau 12 luni) + marja fixa a bancii (mentionata de banca in contractul de credit).
Valoarea indicelui de referinta este calculata pe o perioada maxima de 12 luni, in fiecare zi. Este foarte usor de observat faptul ca dobinda variabila este foarte sensibila la trendurile pietei financiare si astfel denota instabilitate pentru persoanele care urasc surprizele, oricit ar fi ele de neinsemnate.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani