Unele supermarket-uri inca trateaza romanii drept cobai
Data publicarii: 28-08-2007 | LifestyleGreenpeace a lansat luni campania de piata impotriva organismelor modificate genetic (OMG) prin publicarea sondajului de opinie care arata ca 67% dintre romani refuza categoric sa consume alimente modificate genetic (MG) si a primei editii a Ghidului Consumatorului pentru Alimentele Modificate Genetic. "Nimeni nu doreste sa fie cobai pentru OMG. Era de asteptat ca si in Romania, la fel ca in celelalte tari din UE, consumatorii sa refuze sa manance alimente MG. Rezultatele sondajului de opinie comandat de Greenpeace arata ca vasta majoritate a romanilor respinge categoric alimentele MG din farfurii si doreste ca acestea sa dispara de pe rafturile magazinelor alimentare", a spus Gabriel Paun, coordonator de campanii Greenpeace.
Greenpeace a chestionat in cursul acestui an supermarket-urile care opereaza in Romania pentru a afla in interesul consumatorilor care dintre acestea vand alimente MG si care nu. Rezultatele publicate astazi in cadrul primei editii a ghidului consumatorului pentru alimentele MG [2] ofera raspunsurile supermarket-urilor sub forma unor liste verzi/orange/rosii.
Lista verde:
-
Billa
-
Kaufland
-
Plus
-
Profi
Lista orange:
-
Carrefour
-
Metro
-
Selgros
-
Penny
-
XXL
Lista rosie:
-
Auchan
-
Artima
-
CORA
-
La Fourmi
-
Mega Image
Supermarket-urile care garanteaza ca nu vand alimente MG nici in marcile proprii si nici in cele furnizate de alti producatori apar pe lista verde a ghidului (Billa, Kaufland, Plus, Profi). Cele care pot garanta absenta OMG doar pentru propriile marci se regasesc in lista orange (Carrefour, Metro, Selgros, Penny, XXL). Acele supermarket-uri care nu au putut sau nu au dorit sa garanteze ca nu vand alimente MG sunt prezente pe lista rosie a ghidului (Auchan, Artima, CORA, La Fourmi, Mega Image).
"Este imbucurator faptul ca exista deja supermarket-uri care sunt receptive la dorinta romanilor de a se lipsi de alimentele MG, insa este revoltator ca exista inca altele care pot vinde asemenea alimente impotriva vointei consumatorilor. Ne-am saturat de culturile ilegale cu plante MG si cu atat mai mult de prezenta lor in mancarea noastra. Este timpul ca toate supermarket-urile sa fie sensibile fata de vointa majoritatii si sa adopte o politica de vanzari fara OMG in alimentele noastre!", a incheiat Paun.
In perioada imediat urmatoare Greenpeace va continua dialogul cu supermarket-urile si va desfasura activitati de informare in randul consumatorilor in legatura cu politica acestor supermarket-uri cu privire la vanzarea de alimente MG in vederea extinderii listei verzi.
Greenpeace cere supermarket-urilor care opereaza in Romania sa se supuna vointei romanilor si sa garanteze imediat ca vand alimente fara OMG pentru a proteja sanatatea oamenilor si a mediului.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile