Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman
Data publicarii: 28-08-2007 | AfaceriDinu Patriciu, presedintele The Rompetrol Group (TRG), va incasa 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) dupa ce vandut 75% din pachetul sau de actiuni la TRG, ramane actionar semnificativ cu 20% din capital si e cel mai bogat roman, surclasandu-l pe Ion Tiriac. Dinu Patriciu va incasa, in cash, 2,17 miliarde dolari (1,59 miliarde euro) in urma tranzactiei prin care compania petroliera de stat KazMunayGaz din Kazahstan a preluat 75% din The Rompetrol Group (TRG), pentru suma de totala de 2,71 miliarde dolari.
Inaintea acestei tranzactii, Dinu Patriciu controla 80% din TRG. "Nu pot sa va spun care este suma pe care am primit-o. Pot sa va dezvalui ca am vandut 75% din pachetul de 80% din actiunile TRG pe care le detineam", a raspuns Patriciu unei intrebari legata de suma intrata in conturile sale.
Comunicatul oficial al celor doua companii nu da suma platita de KazMunayGaz pentru trei sferturi din capitalul TRG, dar precizeaza ca tranzactia da companiei olandeze care controleaza rafinaria Petromidia o valoare de piata de 3,616 miliarde euro.
O schema similara de vanzare a avut si asociatul american al lui Patriciu in TRG, Philip Stephenson, care a vandut trei sferturi din pachetul sau de 20% din grup. Din valoarea totala a tranzactiei de 2,71 miliarde dolari Philip Stephenson va primi 542,2 milioane dolari.
Prin acesta tranzactie, ambii actionari au vandut fiecare 75% din detinerile lor, astfel ca Dinu Patriciu a vandut 60% si mai ramane cu 20% din The Rompetrol Group, iar Philip Stephenson a vandut 16% si a ramas cu 5%.
Patriciu a negociat cu firma kazaha, acum actionar majoritar, mentinerea pozitiei de presedinte director general executiv al grupului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman