Cum alegem fondul de pensii facultative care ni se potriveste
Data publicarii: 27-08-2007 | Finante-BanciSuma minima de participare, pietele unde sunt investiti banii, riscurile investitiei si comisioanele percepute de administratori sunt elementele-cheie, noteaza Adevarul. Noul sistem de pensii facultative se straduieste sa castige primii clienti. Dupa ce au avansat estimari de peste 100.000, administratorii de fonduri nu au reusit sa stranga, in primele trei luni, nici macar 10% din planul initial. Totusi, pentru a avea un venit bunicel la batranete, o pensie facultativa este binevenita. Ceea ce veti citi in ghidul pe scurt al unui prospect de pensii reprezinta elementele care diferentiaza un pic un fond de altul.
Cele mai multe date cuprinse in prospecte vizeaza informatii generale, legate de procedurile de administrare, de obligatiile si drepturile participantului, de anumite penalitati sau modificari ce pot interveni ulterior, dar care sunt stabilite prin norme de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSP) si care sunt aceleasi pentru toti participantii.
De asemenea, la capitolul taxe si comisioane ar mai fi de mentionat penalitatile de transfer de 5% din activul net al participantului, daca acesta se muta la un alt fond mai devreme de doi ani sau tarifele pentru servicii de informare suplimentara, la cererea participantului, care vor fi stabilite anual de CSSPP.
Mihai Seitan, director partener la firma de brokeraj de pensii FinCo&Partners si fost presedinte al Casei Nationale de Pensii, explica faptul ca in citirea unui prospect de pensii sunt importante cel putin trei elemente: datele despre firma (daca ati mai auzit de ea, ce actionari are), nivelul comisioanelor si politica investitionala.
"Aici este de urmarit cum isi alege firma investitiile, daca sunt cu expunere mare pe bursa sau daca investeste cu precadere in titluri de stat (varianta buna pentru cei conservatori)", adauga Seitan. De fapt, ponderea investitiilor in actiuni listate (expunerea activelor fondului la piata de capital) este cea care determina profilul de risc al fondurilor.
Totodata, Seitan subliniaza faptul ca, dupa un an sau doi de existenta pe piata a fondurilor, participantii pot urmari rapoartele publice cu rezultatele obtinute de administratori. Daca clientii respectivi nu sunt multumiti, pot decide sa treaca la alt fond unde randamentele au fost mai bune sau daca are comisioane mai mici. In plus, dupa doi ani, administratorii nu mai percep comisionul de penalizare de 5% clientilor care se muta la alt fond.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile