Cat pot scoate de pe card si cat ma costa comisionul
Data publicarii: 27-08-2007 | Finante-BanciDe la 3.000 de lei pe zi la lipsa unei limite si de la 2% plus 3,5 lei la 0,5% din suma extrasa, bancile au conditii diferite in ceea ce priveste suma maxima si respectiv comisioanele impuse pentru extragerea de numerar de pe card, noteaza Cotidianul. Cotidianul a realizat o evidenta a conditiilor impuse de cei mai importanti cinci emitenti de carduri din Romania. BCR, BRD, Bancpost, Raiffeisen si UniCredit aduna dupa primele sase luni ale anului aproximativ 9 milioane de carduri de credit si de debit, valoare ce depaseste numarul cardurilor existente in intregul sistem la nivelul anului trecut.
BCR este lider cu 2,3 milioane de carduri emise, urmata de BRD cu putin peste doua milioane si de Bancpost cu aproximativ 1,9 milioane de carduri emise. Aceste banci plus Raiffeisen au emis dupa primele sase luni ale anului aproximativ un milion de carduri noi, majoritatea de debit si cele mai multe dedicate persoanelor fizice.
Dintre cele cinci, Bancpost este singura institutie de credit care nu impune o limita maxima pentru extragerea de numerar intr-o zi. "Suma este limitata doar de disponibilul din cont si de caracteristicile fizice ale bancomatului (40 de bancnote/retragere, adica maximum 4.000 de lei/operatiune)", ne-au spus reprezentantii bancii. La Raiffeisen poti extrage cel mult 3.000 de lei pe zi, le fel si la BCR. Ultima mai adauga faptul ca poti efectua cel mult zece tranzactii intr-o zi. La UniCredit Tiriac poti extrage maximum 1.000 de euro sau echivalent lei pentru cardurile Maestro, MasterCard Mass, Visa Electron si Visa Classic si respectiv 2.000 de euro pentru MasterCard Gold si Visa Gold.
In privinta comisioanelor, BRD detine un record negativ. Astfel ca, pentru extragerea de numerar de la bancomate din Romania, altele decit cele apartinind BRD, veti plati pina la 1% din suma extrasa plus 3,5 lei. Pentru retrageri de numerar de la ATM-urile BRD in cazul cardurilor Maestro, Visa Classic, Visa Electron si Cardul 10 veti lasa 0,20% din suma extrasa, iar pentru cardul Gold, 0,50%. Pentru retragerile de la ghiseu dati 0,20% in cazul cardurilor Maestro, Visa Electron, Cardul 10 si cardul BRD ISIC si 0,5% pentru Visa Classic si MasterCard Gold. Pentru retragerile de la ATM-urile altor banci veti da 0,5% plus 2,5 lei in cazul cardurilor Maestro si Visa Electron si respectiv 1% plus 3,5 lei pentru Visa Classic si MasterCard Gold.
La UniCredit Tiriac platiti 0,2% din suma pentru extragerile de la bancomatele bancii, indiferent de card. Aceasta banca detine recordul absolut in privinta comisionului pentru cardurile Gold. Pentru retrageri de numerar de la ATM-urile altor banci, in cazul acestor produse dati 2% din suma extrasa plus 2,5 lei. Pentru cardurile Maestro si Visa Electron dati 0,5% plus 2,5 lei, iar pentru cardurile MasterCard Mass si Visa Classic 1% plus 2,5 lei.
La ghiseele Raiffeisen, pentru cardurile MasterCard, Maestro si Visa Electron emise de banca platiti 0,4%. La ATM-urile aceleiasi banci dati 0,2% din suma extrasa. La ghiseele si bancomatele altor banci dati 1% plus 2,5 lei pentru cardul MasterCard si respectiv 0,5% plus 2,5 lei pentru Maestro si Visa Electron. Daca aveti card la BCR, lasati 0,2% la ATM-urile proprii sau 0,5% la ghisee. Pentru retragerile din retelele altor banci platiti 0,5% plus 2,5 lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani