Institutiile financiare britanice mari ar putea fi afectate de criza ipotecara
Data publicarii: 27-08-2007 | InternationalInstitutiile din City-ul londonez, centru al finantelor europene, risca sa sufere pierderi colaterale din turbulentele care au afectat pietele si care ar putea scadea veniturilor angajatilor din sector, adica ar ameninta piata muncii si cea imobiliara, relateaza duminica AFP.
In contextul in care anunturile privitoare la falimente si la concedieri s-au inmultit saptamana aceasta in sectorul creditelor din Statele Unite ale Americii (SUA), si bancile britanice au transmis semnale negative, dar de o amploare mai mica.
HSBC, cea mai mare banca din Marea Britanie si din Europa, a anuntat la inceputul saptamanii trecute concedierea a 600 de salariati la o subsidiara din SUA.
Rivala acesteia, HBOS a fost obligata la randul sau sa garanteze bonitatea uneia dintre subsidiarele sale, ca sa calmeze creditorii, dar a indepartat orice risc de faliment al acesteia, iar cursul bursier al subsidiarei si-a revenit zilele acestea, ca si al altor institutii din acest sector.
De altfel Financial Times a relatat vineri despre demisia unui bancher de la Barclays, Edward Cahill, specialist in operatiuni financiare complexe afectate de criza de lichiditate, consemneaza AFP. Potrivit cotidianului britanic, Cahill este primul reprezentant al institutiilor din City care achita "nota de plata" pentru recentele turbulente din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc, mai spune AFP.
Primele traditionale care sunt acordate anual angajatilor din sectorul bancar ar putea fi si ele reduse anul aceasta, iar cuantumul micsorarii ar putea merge pana la intre 25% si 50% pentru anumite profesiuni, au avertizat specialistii citatie de presa britanica, preluata de AFP.
"Amploarea reala a expunerii bancilor britanice la piata creditelor ipotecare riscante ramane sa fie observata in continuare, insa noi consideram ca in piata va mai fi volatilitate, dar de acum incolo ne putem teme ca aceasta ar putea avea un impact major asupra angajatilor si primelor din City", a declarat pentru AFP un economist de la Centre for Economics and Business Research, Jonathan Said.
Valoarea totala a acestor prime este estimata la 10 miliarde de lire sterline (aproape 15 miliarde euro), potrivit analistilor de la Capital Economics, dar anumiti observatori se tem ca scaderea acestui cuantum, din care o mare parte este investita in fiecare an in piatra, ar putea avea un impact prin ricoseu asupra sectorului imobiliar, mai ales cel londonez.
Anumite sectoare foarte specializate, cum ar fi consilierea pentru fuziuni si achizitii, a caror activitate a fost franata brutal in ultimele saptamani, ar putea ajunge in situatia de a face restructurari, daca situatia se prelungeste.
"Daca angajatii din City isi pierd locul de munca, nu vor avea de suferit doar barurile si restaurantele de lux, ci si aceia care lucreaza in aceste locuri", a avertizat economistul sef de la Nationwide, Fionnuala Earley. Nationwide este una dintre companiile principale de credit imobiliar din Marea Britanie.
Alti analisti insa considera ca economia britanica ar putea absorbi socul.
"Primele mari din City nu sunt singurul element care arata soliditatea pietei imobiliare britanice, deoarece aceasta a castigat si din imigratia ridicata si din cresterea numarului cumparatorilor straini", a spus o analista de la Capital Economics, Vicky Redwood, citata de AFP.
O scadere medie a primelor cu intre 10% si 15% nu ar reprezenta decat o reducere intre 0,1% si 0,2% a totalului castigurilor casnice, a mai aratat Vicky Redwood, care a spus ca, in concluzie, impactul scaderii acestor prime asupra restului economiei ar fi doar marginal.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului