Vosganian: Scumpirea curentului nu va depasi rata inflatiei
Data publicarii: 24-08-2007 | EconomieConditiile de piata actuale arata ca pretul de referinta la gaze nu va inregistra nicio crestere pana la finele anului , iar pretul energiei electrice nu va creste peste nivelul inflatiei, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian. Ministrul a subliniat ca aceste evolutii de pret sunt posibile chiar si in conditiile in care pretul intern al gazelor naturale a crescut cu 20%, pentru a se alinia la nivelul celui international.
"Am crescut pretul la gazul intern cu 20%, adica cu 30 de dolari/1000 mc, dar pretul reglementat a scazut cu 4%", a precizat Vosganian, reamintind de scaderea preturilor la gaze pentru populatie operata in acest an si care a fost mentinuta pana in prezent.
Ministrul a subliniat ca alinierea pretului la gaze nu inseamna neaparat o crestere a preturilor la consumatorii casnici. Acesta a aratat ca procesul de aliniere a pretului la gaze va continua si in anul viitor, fara sa afecteze insa gradul de suportabilitate al populatiei.
In ceea ce priveste pretul energiei electrice, ministrul considera ca acesta nu va creste peste nivelul inflatiei, intrcat se vor face eforturi ca anumite costuri ale producatorilor sa fie absorbite de sistemul energetic national, astfel incat pretul agregat al energiei electrice sa nu creasca peste nivelul mentionat.
Potrivit lui Vosganian, ultima crestere la nivelul pretului energiei electrice pentru consumatorii casnici a fost de 3% si a avut loc in luna aprilie.
La randul lor, oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei au aratat ca in prezent se strang date de la operatorii din domeniul energetic si se fac analize, urmand ca dupa 15 septembrie sa se stabileasca nivelul preturilor reglementate pentru trimestrul IV atat pentru gaze cat si pentru energia electrica.
Ministrul economiei declara pe 16 august ca preturile reglementat la gazele naturale si la energia electrica nu vor fi modificate in trimestrul al treilea, iar costurile suplimentare ale unor producatori vor fi absorbite de sistemul energetic. Totodata, el a spus ca pretul energiei electrice pentru populatie ar putea creste cu maximum 2% de la 1 ianuarie, dupa ce vor fi analizate efectele secetei si cererile producatorilor de majorare a preturilor in trimestrul patru.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice