Romania este pe locul cinci in UE dupa marimea deficitului comercial
Data publicarii: Astazi, 22-08-2007 | EconomieRomania se afla pe locul cinci in topul tarilor cu cel mai mare deficit comercial din Uniunea Europeana (UE), cu un dezechilibru al balantei comerciale de 7,9 miliarde de euro in primele cinci luni ale acestui an, arata un raport publicat marti de biroul european de statistica Eurostat.
Astfel, in intervalul ianuarie-mai 2007, valoarea totala a exporturilor Romaniei a fost de 11,6 miliarde de euro, cu 12% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut, cand exporturile au insumat 10,4 miliarde euro. Importurile au crescut in schimb cu 30% in intervalul ianuarie-mai 2007 fata de primele cinci luni ale anului trecut, de la 15 miliarde euro pana la 19,6 miliarde euro, potrivit statisticilor Eurostat.
Tara membra cu cel mai mare deficit comercial este Marea Britanie, cu o balanta deficitara cu 53,9 miliarde euro in primele cinci luni ale acestui an. Urmatoarele tari in "topul" deficitelor comerciale sunt Spania (-36,9 miliarde euro), Franta (-16,1 miliarde euro) si Grecia (-15,8 miliarde euro). La polul opus se situeaza Germania, cu un excedent comercial de 80,6 miliarde euro in intervalul ianuarie-mai 2007, urmata de Olanda (+16,2 miliarde euro) si Irlanda (+12,7 miliarde euro).
Deficitul comercial al Romaniei a crescut cu 3,3 miliarde euro, de la 4,6 miliarde euro in primele cinci luni ale anului trecut, la 7,9 miliarde euro in aceeasi perioada a anului curent.
In primele cinci luni ale acestui an, exporturile Uniunii Europene catre Rusia au crescut cu 30% fata de aceeasi perioada din 2006, catre India cu 17%, iar livrarile catre China au urcat cu 14%. La importuri, cele mai mari cresteri au fost consemnate in primele cinci luni la livrarile din China, cu 21% mai mari fata de acelasi interval din 2006, urmate de cele din Brazilia, care au urcat cu 17%, si la cele din Turcia si India (14%).
Deficitul comercial al celor 27 de tari membre ale Uniunii Europene s-a adancit la 61,1 miliarde cu China si la 14,8 miliarde euro cu Japonia, dar a scazut fata de Rusia (la 23,6 miliarde euro) si fata de Norvegia (pana la 13,5 miliarde euro).
Cel mai mare partener comercial al Uniunii Europene sunt in continuare Statele Unite ale Americii, care au importat bunuri in valoare de 107,5 miliarde euro in primele cinci luni ale acestui an si au exportat catre cele 27 de tari membre ale blocului comunitar marfuri in valoare de 76,8 miliarde euro in acelasi interval. Urmatorii parteneri comerciali ai UE sunt China, Rusia, Elvetia si Japonia.
Deficitul comercial al Romaniei a urcat cu 65,2% in prima jumatate a acestui an fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 9,66 miliarde euro, pe fondul avansului puternic, de peste 35%, al importurilor din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor provizorii publicate de Institutul National de Statistica (INS).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile