Bursele europene: cea mai mare cadere din ultimii patru ani
Data publicarii: 17-08-2007 | InternationalActiunile europene au suferit, joi, cea mai mare cadere din ultimii patru ani, din cauza scaderii cotatiilor titlurilor bancilor, pe fondul accentuarii temerilor ca turbulentele de pe piata creditelor ar putea limita cresterea economica. Indicele bursier FTSEurofirst 300, care include principalele actiuni europene, a afisat, la finalul sedintei, o scadere cu 3,2%, pana la 1.443,89 puncte, cel mai coborat nivel de la jumatatea lunii martie a acestui an si cea mai mare cadere intr-o zi de la jumatatea lunii mai 2003.
FTSE, principalul indice al Bursei din Londra, a coborat cu aproape 3% de la inceputul anului si se indreapta catre a cincea cadere succesiva din aceasta saptamana. Cea mai mare banca ipotecara americana, Countrywide Financial, a anuntat ca a inghetat intreaga linie de credite, in valoare de 11,5 miliarde dolari, deoarece penuria de lichiditati de pe piata financiara globala i-a limitat accesul pe termen scurt la fonduri.
Actiunile bancilor au inregistrat cea mai puternica scadere dintre titlurile incluse in FTSEurofirst. Pe pietele de capital europene, indicele DAX din Germania a cazut cu 2,4%, indicele britanic FTSE100 a coborat cu 3,8% iar indicele bursei pariziene CAC40 a alunecat cu 3,3%.
Tensiunea din pietele internationale a fost generata, in mare parte, de extinderea problemelor din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.
Bancile centrale din lume au injectat, de saptamana trecuta pana in prezent, sute de miliarde de dolari in pietele financiare, ca sa impiedice o posibila glisare intr-o criza mondiala de lichiditate. Ratele dobanzii pe termen scurt au urcat ca reactie la scaderea disponibilitatii bancilor de a se imprumuta intre ele.
Federal Reserve a incercat sa calmeze investitorii, prin promisiunea de a furniza capital, concretizata in cea mai mare injectie facuta in sistemul bancar de la atacurile din 11 septembrie 2001. Banca Centrala Europeana (BCE) a injectat, marti, o suma de peste 25 miliarde euro in circuitul monetar al zonei euro. BCE a efectuat patru operatiuni similare incepand cu data de 9 august 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman