Rau-platnicii americani darama pietele de capital

Data publicarii: Astazi, 15-08-2007 | International

Imprumuturile ipotecare acordate celor cu un istoric indoielnic de plata reprezinta 13% din totalul soldului creditelor ipotecare din SUA, noteaza Adevarul. Investitorii europeni sunt inca tematori in privinta efectelor pe care le va avea criza creditelor ipotecare de pe continentul nord-american. Astfel ca principalii indici bursieri ai Europei au fost din nou in scadere, ieri, cu aproape un procent. Asta chiar daca bancile centrale din intreaga lume au imprumutat zeci de miliarde de euro pentru a domoli ingrijorarea investitorilor. Cu toate acestea, efectul de domino nu arata semne ca se va opri aici.

Banca Centrala Euro­peana (BCE) a acordat imprumuturi de peste 200 miliarde de euro bancilor comerciale din zona euro, in doar trei zile, pentru a mari nivelul de lichiditate din piata si a-i linisti pe investitorii speriati ca-si vor pierde achizitiile. Si asta doar pentru ca somerii din SUA nu au reusit sa-si mai plateasca imprumuturile ipotecare pe care le-au contractat in urma cu un an. In aceasta perioada, persoanele cu un istoric indoielnic de plata au reusit sa obtina credite ipotecare fara avans sau adeverinte de venit.

In anii 80, aceste pierderi ar fi afectat doar bancile care au acordat acele imprumuturi. Acum, aceste credite, cunoscute si ca "subprime", au fost "impachetate" in obligatiuni si mai apoi vandute pe piata secundara unor fonduri de investitii speculative, cu capital ridicat de risc.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: