Fitch confirma ratingul ''A-'' al Bancpost, cu perspectiva stabila

Data publicarii: 15-08-2007 | Finante-Banci

Fitch confirma ratingul "A-" pentru creditele pe termen lung al Bancpost ,ratingul pentru creditele pe termen scurt "F2", ratingul individual "D" si ratingul de sustinere "1", precum si perspectiva stabila pentru subsidiara romaneasca a EFG Eurobank, a anuntat, marti, agentia de evaluare financiara.

Calificativele pentru creditele pe termen lung si de sustinere atribuite Bancpost reflecta sprijinul potential pe care banca il poate primi de la actionarul majoritar, grupul bancar grecesc EFG Eurobank. Ratingul individual reflecta profitabilitatea scazuta a Bancpost, capitalizarea slaba si posibilele probleme legate de calitatea activelor, pe fondul cresterii rapide a acestora. Aceste aspecte sunt echilibrate de lichiditatea suficienta, cresterea retelei francizei si de imbunatatirea mediului de operare.

Restructurarile majore din cadrul Bancpost, demarate dupa achizitia detinerii majorotare de catre Eurobank in 2003, s-au finalizat la sfarsitul primului trimestru din 2006. Procesul a inclus centralizarea bazelor informatice si a sistemului de credite, rationalizarea retelei bancii si actualizarea procedurilor de administrare a riscului, mai precizeaza Fitch. Bancpost a redevenit profitabila in 2006, an in care a afisat un profit net de 26 milioane lei. Cu toate ca profiturile bancii au urcat in prima jumatate a acestui an, datorita veniturilor ridicate din comisioane si eficientei sporite, rezultatele financiare ale Bancpost raman slabe deocamdata, spun analistii Fitch.

Potrivit Fitch, imbunatatirile majore ale eficientei bancii printr-un control mai strict al costurilor si castiguri mai mari in afara celor obtinute din dobanzi, ar alimenta profitabilitatea durabila, intr-un mediu din ce in ce mai competitiv. Analistii mai avertizeaza ca o crestere rapida a creditelor si ponderea in continuare ridicata a imprumuturilor in valuta ar putea crea probleme legate de calitatea activelor pe masura ce imprumuturile se tempereaza. Aceasta posibilitate este partial indepartata prin procedurile de administrare a riscurilor implementate in concordanta cu standardele Eurobank

Cu toate ca depozitele clientilor sunt in crestere, banca depinde in continuare de finantarea din surse alternative. Pentru a-si diversifica sursele de finantare, Bancpost promoveaza noi structuri ale depozitelor si urmareste sa obtina accesul la investitorii institutionali romani si din strainatate. Fitch noteaza ca lichiditatile bancii "au ramas la un nivel conformabil in prima jumatate a lui 2007 si in 2006". "In ciuda injectiilor de capital si a imprumuturilor subordonate, rata de solvabilitate a Bancpost a scazut pana la 10,95% dupa primele sase luni din 2007, reflectand cresterea puternica a activelor cu risc sporit", spun analistii de la Fitch. Nivelul mai mare de capitalizare, care este un baraj in calea potentialelor probleme legate de calitatea activelor, poate sustine cresterea planuita a bancii si sustine competitivitatea Bancpost.

Bancpost, membra a EFG Eurobank Ergasias SA (Eurobank EFG), detinea, la finalul primului trimestru al acestui an, active in valoare de 2,37 miliarde euro (7,97 miliarde lei), in crestere cu 55,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar suma nu include creditele externalizate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: