Profitul net al Raiffeisen International a crescut cu 39% in primul semestru
Data publicarii: 10-08-2007 | Finante-BanciRaiffeisen International Bank-Holding AG, care face parte din grupul Raiffeisen Zentralbank österreich AG (RZB), a continuat sa se dezvolte in prima jumatate a anului 2007 si a obtinut un nou record al rezultatelor trimestriale din istoria Grupului - fara a lua in considerare veniturile exceptionale obtinute anul trecut din vanzarea Raiffeisenbank Ucraina si a participatiei in cadrul Bank TuranAlem, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.
Profitul consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) a inregistrat o crestere de 38,8%, pana la 401,4 milioane euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (prima jumatate a anului 2006: 289,2 milioane euro). Profitul inainte de impozitare a crescut in primul semestru din 2007 cu 44,1%, pana la 606,6 milioane euro (fata de prima jumatate a anului 2006: 421 milioane de euro), iar profitul dupa impozitare a crescut cu 43%, pana la 477 milioane euro (fata de prima jumatate a anului 2006: 333,5 milioane de euro). Castigul pe actiune a urcat de la 2,03 euro la sfarsitul lunii iunie 2006 pana la 2,82 euro in iunie 2007. Toate cifrele sunt in conformitate cu Standardele Internationale de Raportare Financiara (IFRS).
Anul financiar 2006 al Raiffeisen International a fost influentat de doua venituri exceptionale obtinute din vanzarea bancii Raiffeisenbank Ukraine si a actiunilor detinute la Bank TuranAlem - cu un impact pozitiv asupra profitului consolidat al anului 2006 in valoare totala de 588 milioane euro. Pentru a facilita compararea rezultatelor din primul semestru 2007 cu cele din anul 2006, aceste venituri exceptionale nu sunt incluse in cifrele comparative din 2006.
De asemenea, schimbarile facute pentru consolidarea grupului - achizitiile Impexbank in al doilea trimestru din 2006 si eBanka in ultimul trimestru din 2006, dar si vanzarea Raiffeisenbank Ucraina in ultimul trimestru din 2006 - au avut impact asupra componentelor venitului. La inceputul anului 2007, trei companii de management al activelor din Croatia, Slovacia si Ungaria au fost de asemenea incluse in scopul consolidarii pentru prima data, din motive financiare.
Un nou rezultat record inregistrat in al doilea trimestru din 2007
In al doilea trimestru din 2007, Raiffeisen International a obtinut un profit consolidat (dupa impozitare si interese minoritare) de 208,8 milioane euro, reprezentand o noua crestere de 16,2 milioane euro sau de 8,4% fata de rezultatul record obtinut in primul trimestru din 2007 (192,6 milioane euro). Comparativ cu al doilea trimestru al anului trecut, profitul consolidat a crescut cu 43,8 milioane euro sau cu 26,5% (al doilea trimestru 2006: 165 milioane euro).
Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, a explicat acest rezultat: "Optimizarea structurilor noastre si a puterii de distributie a avut un mare succes. Permanenta si dinamica noastra crestere confirma faptul ca si aceste eforturi sunt apreciate de catre clientii nostri."
Rentabilitatea capitalurilor proprii, de peste 26%, se mentine la un nivel superior
In comparatie cu primul trimestru al anului 2007, rentabilitatea capitalului propriu (ROE) inainte de impozitare s-a imbunatatit la jumatatea anului, pana la 26,6%. Fata de sfarsitul anului 2006, cand ROE ajustat se situa la 27,3%, nivelul actual indica o scadere de 0,7 puncte procentuale. Motivul acestei descresteri este reprezentat de retentia foarte mare a profitului datorat veniturilor exceptionale care au influentat cresterea capitalului propriu cu 40%, ajungand la 4.567 milioane euro.
O rata stabila costuri/venituri, de 57%
Cheltuielile administrative generale au crescut cu 35%, ajungand la 1.003 milioane euro in primele 6 luni ale anului 2007, cresterea fiind mai mica decat in cazul venitului operational - de 36%.
In consecinta, rata cost/venituri s-a imbunatatit cu 1,8 puncte procentuale in comparatie cu decembrie 2006 si cu 0,6 puncte procentuale in comparatie cu iunie 2006, ajungand la 57,3%. Din totalul cheltuielilor generale administrative, cheltuielile cu personalul au crescut cu 2 puncte procentuale, pana la 49%, crestere datorata in principal cheltuielilor cu personalul din tarile din Comunitatea Statelor Independente.
Bilantul total depaseste pentru prima data 60 de miliarde euro
Bilantul total al Raiffeisen International a inregistrat o crestere de peste 12% in primul semestru al acestui an. Bilantul total a crescut cu 6,7 miliarde euro, de la 55,9 miliarde euro pana la 62,6 miliarde euro.
Principalul motor al acestei cresteri a fost din nou extinderea activitatii de creditare. Creditele si avansurile catre clienti au crescut cu 20% de la inceputul acestui an, pana la un nivel de 41,9 miliarde euro, inregistrat la data raportarii.
Cea mai mare retea din ECE dintre toate bancile occidentale
In perioada analizata, reteaua de unitati a continuat sa se dezvolte. In primul semestru au fost deschise 108 de unitati noi. Prin urmare, reteaua totala de distributie a Raiffeisen International in ECE cuprinde 2.956 de unitati. "Am deschis in medie cate 4 noi unitati in fiecare saptamana. Planificam sa mai deschidem aproximativ 500 de unitati noi pana la sfarsitul anului 2009, cu precadere in Europa de Sud-Est si in tarile din Comunitatea Statelor Independente", a declarat dr.Stepic.
Raiffeisen International si-a extins din nou semnificativ numarul de clienti, in primele 6 luni din 2007. In comparatie cu sfarsitul anului trecut, numarul de clienti a crescut de la 12,1 milioane euro la 12,7 milioane euro.
Raportare pe segmente
Raiffeisen International si-a structurat activitatile pe segmente de activitate (Retail, Corporatii, Trezorerie, Participatii si Altele) si regiuni (Europa Centrala, Europa de Sud-Est si Comunitatea Tarilor Independente).
Crestere semnificativa a veniturilor obtinute pe segmentul de Retail
Veniturile inainte de impozitare obtinute pe segmentul de activitate pentru clientii retail s-au imbunatatit cu 74%, pana la 223 milioane euro, in prima jumatate a acestui an. Aceasta majorare se datoreaza nivelului semnificativ mai ridicat al venitului operational. Venitul net din dobanzi a crescut cu 41%, pana la 658 milioane euro. Venitul net din comisioane obtinut din activitatea cu clientii persoane fizice si intreprinderile mici si mijlocii a contribuit cu 39% la castigurile obtinute din activitatea de retail si s-a ridicat la nivelul de 363 milioane euro.
Comparativ cu primul trimestru din 2007, veniturile din activitatea cu clientii companii s-au imbunatatit din nou, fiind cu 34% mai mari fata de sfarsitul anului trecut si au inregistrat un nivel de 321 milioane euro la jumatatea acestui an.
Perspective si obiective
Activitatea clientilor corporatisti va contribui probabil din nou cel mai mult la profitul total pe anul 2007. Raiffeisen International va intensifica in acest an interesul sau pentru segmentul companiilor mici si mijlocii (mid-market). In cadrul segmentului de retail, aflat in continua dezvoltare, accentul va fi pus pe expansiunea continua a retelei de unitati a Grupului, pe dezvoltarea canalelor de distributie alternative si pe vanzarea accelerata a produselor de asigurare si de administrare a activelor.
Pentru 2007, Raiffeisen International isi propune sa obtina un profit consolidat de cel putin 750 milioane euro.
Raiffeisen International are ca obiectiv obtinerea unei cresteri anuale a bilantului total de cel putin 20%, pana in anul 2009. In continuare se asteapta ca cele mai mari cresteri sa fie obtinute din tarile CSI, in ciuda vanzarii Raiffeisenbank Ucraina.
Pentru 2009, managementul Raiffeisen International si-a propus ca obiective un nivel al ROE inainte de impozitare de peste 25%, o rata costuri/venituri mai mica de 58% si o rata risc/castiguri de aproximativ 15%.
Pentru a-si consolida baza de capital, in vederea sustinerii unei cresteri aditionale, Raiffeisen International evalueaza in aceasta perioada posibilitatea unei majorari de capital. In functie de evolutia conditiilor de piata, o majorare de capital ar putea avea loc in urmatoarele 6 luni.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani