Deficitul comercial s-a adancit cu 65,2% in primele sase luni

Data publicarii: 09-08-2007 | Economie

Deficitul comercial a urcat cu 65,2% in prima jumatate a acestui an fata de acelasi interval al anului trecut, pana la 9,66 miliarde euro, pe fondul avansului puternic, de peste 35%, al importurilor din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, arata, joi, Institutul National de Statistica (INS).

Cresterea deficitului comercial s-a accelerat usor in primul semestru al acestui an fata de primele cinci luni, cand se inregistrase un dezechilibru comercial de 7,62 miliarde euro, cu 64,06% mai mare fata de acelasi interval al anului trecut, arata datele Statisticii.

Exporturile Romaniei au insumat 2,49 miliarde euro in luna iunie, in crestere cu 9,2% fata de iunie 2006, in timp ce importurile au ajuns in a sasea luna a acestui an la 4,25 miliarde euro, cu 22,2% mai mari decat in aceeasi luna a anului trecut, potrivit estimarilor INS.

Calculate in moneda nationala, exporturile romanesti au scazut cu 0,1% in luna iunie fata de iunie 2006, in timp ce importurile au urcat cu 11,8%. Iunie este a doua luna consecutiva in care exporturile, calculate in moneda nationala, stagneaza, dupa ce in mai exporturile romanesti au avansat nesemnificativ - cu 0,6% - fata de mai 2006, arata datele revizuite ale INS.

Exporturile catre tarile membre ale Uniunii Europene (UE) au crescut in iunie cu 15,2% fata de a sasea luna din 2006 pana la 1,83 miliarde euro, iar importurile din celelalte 26 de tari membre UE au avansat cu 25,6% la 3,09 miliarde euro.

In schimb, exporturile Romaniei catre tarile din afara Uniunii Europene au scazut in a sasea luna a acestui an cu 4,7% fata de iunie 2006, pana la 656,6 milioane euro, in timp ce importurile din afara blocului comunitar au urcat cu 13,7% la 1,16 miliarde euro.

Exporturile Romaniei au insumat 14,1 miliarde euro in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 11,3% fata de acelasi interval al anului trecut, iar importurile au avansat cu 28,3% in intervalul ianuarie - iunie pana la 23,77 miliarde euro. Cel mai mult au crescut importurile din UE, cu 36,4%, in timp ce importurile din alte tari au crescut cu 10,9%.

Calculat in moneda nationala, avansul exporturilor romanesti au fost in prima jumatate a acestui an mult mai temperat, de 4,9% fata de primul semestru din 2006 pana la 47,07 miliarde lei, in timp ce importurile au insumat 79,29 miliarde lei, in crestere cu 21% fata de acelasi interval din 2006.

Exporturile romanesti catre celelalte 26 de tari membre UE au avansat in primele sase luni cu 15,1% fata de primul semestru din 2006 pana la 10,2 miliarde euro, iar exporturile catre alte tari au crescut cu 2,3% pana la 3,9 miliarde euro.

In prima jumatate a acestui an, cresterea mai accentuata a importurilor de bunuri comparativ cu exporturile fata de perioada corespunzatoare a anului 2006 a fost influentata in principal de scaderea cantitativa a exporturilor de produse petroliere la aproape jumatate fata de nivelul inregistrat in perioada corespunzatoare din 2006, precum si de continuarea declinului  productiei in lohn, in special pentru produsele textile, spune INS.

Cauza principala a cresterii mult mai rapide a importurilor, in special a celor comunitare, a fost incheierea in anul 2007 a regimurilor vamale incepute inainte de data de aderarii, prin Autoritatea Nationala a Vamilor, "in principal pentru bunurile introduse temporar in antrepozite vamale si zone libere (mijloace de transport, in special autovehicule si masini, aparate si echipamente electrice etc.)", se arata in comunicatul INS.

De asemenea, de la inceputul anului s-a introdus "sistemul de comert general pentru schimburile intracomunitare" - Intrastat, in care bunurile se inregistreaza in totalitate la trecerea frontierei nationale si nu la punerea in libera circulatie, cum se proceda anterior si cum se realizeaza in prezent in cazul sistemului special de comert - Extrastat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: