75 de grei europeni asalteaza piata bancara romaneasca

Data publicarii: 09-08-2007 | Finante-Banci

Asa cum era de asteptat, peisajul bancar romanesc s-a imbogatit cu nume sonore dupa momentul 1 ianuarie 2007, noteaza Curentul. Integrare a adus si simplificarea modalitatilor prin care bancile ce opereaza in spatiul comunitar au acces la clientii din Romania. Astfel, ele au scapat de obligativitatea prezentarii unui dosar stufos de la banca centrala, care le cheltuia timp si bani. Acum totul se rezuma la a trimite o simpla notificare catre Banca Nationala a Romaniei in care sa se comunice cateva date generale (adresa, telefoane, banca supraveghetoare etc.) precum si domeniile bancare pe care intentioneaza sa le abordeze.

Batalia in primele sase luni ale anului a fost adjudecata de catre jucatorii de origine anglosaxona. Din cele 75 de institutii interesate sa ofere servicii bancare, nu mai putin de 20 provin din Marea Britanie! Daca mai adaugam si cele 8 companii din Irlanda, dominatia devine chiar agresiva. Intre cele doua s-a intercalat Austria, cu 10 istitutii, iar in afara podiumului regasim, Franta si Ungaria, cu cate 5 reprezentante, Olanda si Germania cu cate 4 actori de fiecare.

Luxemburgul are si ea 3 reprezentante iar Danemarca si exoticul Gibraltar plaseaza si ele cate doi competitori doua. Lista este incheiata cu sapte state ce au trimis cate o banca sa testeze piata romaneasca: Italia, Grecia, Belgia, Cipru, Malta, Spania si Liechstenstein. Poate pare surprinzatoare o plasare relativ joasa a Italiei sau Greciei, dar ea este explicabila prin faptul ca bancile din aceste zone s-au miscat rapid intrand pe piata romaneasca inainte de momentul intregrarii.

Totusi, aruncand o privire pe lista celor care au intrat in piata dupa 1 ianuarie 2007 remarcam faptul ca o multime de nume mari prezente deja pe plaiurile mioritice si-au adus ajutoare, fie prin notificarea directa a bancii mama, fie prin notificarea unor sucursale regionale. Printre acestea se numara puternicele ABN AMRO, Citibank, Erste Bank, Dexia, ING Bank, RZB Austria, Societe Generale si Volksbank.

Integral in Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: