Companii care scot bani din statul la cozi
Data publicarii: 08-08-2007 | AfaceriLipsa de timp si birocratia au dat nastere unui nou business in Romania: statul la coada contra cost, noteaza Adevarul. O firma de prestari servicii, care are ca obiect de activitate pierderea timpului si macinarea nervilor stand pe la cozi in locul tau, poate castiga cateva zeci de mii de euro pe an. Fie ca vrei sa iti inmatriculezi masina, sa iti faci un credit la banca sau pur si simplu sa te aprovizionezi cu alimente dintr-un hipermarket, exista firme care pot face toate acestea pentru tine, contra unei taxe cuprinse intre 50 si 150 de euro, in functie de serviciile prestate. Numai la nivel de Bucuresti exista peste 50 de astfel de societati, iar piata este intr-o continua crestere.
In Romania, peste tot se sta la coada. Incepand cu hipermarketurile, unde, de sarbatori, lumea se calca in picioare si terminand cu birourile unde platesti darile catre stat, tot la cozi interminabile trebuie sa stai. Pentru a-ti inmatricula un autoturism, de pilda, ai nevoie de minimum o zi, in cel mai fericit caz. Si asta, doar daca mai ai inca o masina cu care sa te deplasezi de la Circa Financiara la Fisc si de la CEC la Politia Rutiera. Si pentru un pasaport, tot pierzi jumatate de zi.
Indoliati si resemnati, si apropiatii defunctilor formeaza cozi interminabile la birourile de unde trebuie sa ridice certificatul de deces. Toate aceste lucruri i-au inspirat pe "baietii inteligenti" care si-au facut firme de stat la coada in locul tau si si-au dezvoltat astfel un business 100% romanesc.
"In Germania, de exemplu, sau in oricare alta tara din Vest procedurile de inmatriculare sunt mult mai simple si se rezolva in maximum o ora", spune Valentin Ratiu, administratorul unei firme de profil. Din acest motiv, o astfel de afacere nu cred ca ar avea succes in Occident", considera Ratiu. El spune ca numarul tot mai mare al celor care isi achizitioneaza masini noi a dus la dezvoltarea spectaculoasa a businessului de inmatriculari.
"Acum cinci ani in urma, in Capitala, au inceput sa apara primele firme specializate sa stea la coada in locul tau. Tarifele nu erau prea mari, astfel incat foarte multi bucuresteni au apelat la serviciile noastre, din lipsa de timp", povesteste Ratiu. Astazi, numai in Bucuresti exista peste 20 de astfel de firme, din care mai putin de jumatate activeaza legal (platitor de TVA cu contract de prestari servicii si factura). Cu numai trei angajati si un birou intr-un apartament de bloc, cifra de afaceri a lui Valentin Ratiu depaseste 50.000 de lei anual, iar rata profitabilitatii este de 50%.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice