Guvernatorul Mugur Isarescu prevede o mica apocalipsa economica
Data publicarii: 07-08-2007 | Finante-BanciBanca Nationala are previziuni mai putin optimiste in ceea ce priveste evolutia parametrilor economici in 2007, noteaza Cotidianul. "BNR a revizuit usor in urcare prognoza de inflatie pentru finalul acestui an", a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. Oficialul bancii centrale a insistat asupra faptului ca institutia pe care o conduce face prognozele luind in calcul doar "informatiile certe din prezent". Cresterea chiriilor de stat, efectele secetei si avansul preturilor internationale ale petrolului sint principalele cauze care ar putea conduce la reinflamarea cresterii preturilor. De altfel, in luna iunie, inflatia a fost cu 0,5% peste nivelul prognozat de Banca Nationala.
Preturile volatile (legume, fructe), care au ajutat substantial BNR sa atinga tinta de inflatie in 2006, inregistreaza acum o crestere importanta provocata de valurile de canicula. Comparativ cu luna martie, in iunie, preturile volatile au crescut cu 3,6 puncte procentuale, potrivit raportului BNR. Totusi, anualizat, cresterea preturilor volatile este inca negativa (-0,3% in iunie). "Efectele secetei, mai ales asupra produselor animaliere, se vor vedea pina la sfirsitul primaverii anului 2008", a declarat guvernatorul. Preturile administrate, in principal chiriile, care au crescut cu 320%, au contribuit si ele la usoara reinflamare a inflatiei.
"Preturile administrate tin indicele general la niveluri peste media Uniunii Europene", a mai spus guvernatorul Isarescu. Nu in ultimul rind, BNR se uita cu atentie la majorarea veniturilor care la jumatatea anului era de doua ori mai mare decit cresterea estimata a productivitatii (25%, fata de 10%). "Cistigurile de productivitate s-au erodat, in timp ce salariile au crescut", a precizat guvernatorul BNR. Pentru 2008, prognoza BNR e mai optimista, fiind cu 0,5% mai mica decit evaluarea precedenta.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice