10 motive pentru care Rusia revendica Polul Nord
Data publicarii: 06-08-2007 | InternationalHarley Balzer, profesor in cadrul Universitatii Georgetown a enumerat zece "motive" pentru care Rusia trebuie sa revendice Polul Nord, relateaza "The Moscow Times". Asta dupa ce o echipa de exploratori rusi a ajuns joia trecuta la Polul Nord pentru a gasi dovezi geologice ca lantul muntos care traverseaza regiunea polara este o continuare a platoului continental rus, ceea ce i-ar da Moscovei dreptul sa exploateze petrolul si gazele naturale din zona arctica. Iata cele zece motive ca sa revendici Polul Nord, daca esti un lider rus:
10. Daca nu dispui de tehnologia necesara ca sa exploatezi zacamintele de gaze de la Stokman, revendicarea unei alte surse importante de hidrocarburi aflate sub gheata te va ajuta sa inveti cum se face.
9. Aceasta situatie atrage atentia publica. A existat un pericol ca presedintele SUA George W. Bush sa vrea sa uite tot legat de Rusia dupa ce Vladimir Putin a prins ultimul peste din apele Kennebunkport.
8. Putin va avea nevoie de o noua slujba incepand din martie. Daca echipajul de pe spargatorul de gheata rus ramane la Polul Nord pana atunci, el ar putea castiga alegerile locale fara probleme.
7. Daca rusii nu se grabesc sa revendice Polul Nord, presedintele venezuelean Hugo Chavez ar putea sa le-o ia inainte.
6. Gazprom se pregateste pentru o oferta publica initiala, iar Polul Nord reprezinta o modalitate de a-si spori rezervele de petrol si gaze fara sa se chinuie sa mai cartografieze restul Siberiei.
5. Oamenii de stiinta rusi au acceptat in sfarsit realitatea incalzirii globale. Dupa ce permafrostul se va topi, Arcticul va fi singurul uscat de la est de Ekaterinburg.
4. Este o pacaleala. Rusii nu vor de fapt Polul Nord, ci sa sperie intr-atat Uniunea Europeana incat sa obtina o fasie din litoralul mediteranean in schimbul renuntarii la revendicare.
3. Daca dovedesc ca lantul Lomonosov se intinde pana la Polul Nord, rusii ar putea avea dreptul sa-l revendice. Acest lucru a oferit enorme oportunitati in arena internationala. Geologii turci au descoperit ca probe de stanca le sustin proprietatea asupra intregului litoral al Marii Negre pana la Dunare. Japonia si-a stabilit drepturi geologice asupra insulelor Kurile si Sahalin. Iar geologii americani au descoperit ca fasia de uscat din Marea Bering este o prelungire a Alaskai, sustinand revendicarea de catre SUA a tot ce se afla la est de Urali.
2. Din cauza politicilor demografice de succes ale guvernului, Extremul Orient si Siberia au devenit periculos de suprapopulate. Este nevoie de alte teritorii.
1. Un partid politic care are drept mascota un urs (Rusia Unita, pro-Kremlin) ar putea avea probleme la alegerile din decembrie pentru Duma de Stat daca nu mai gaseste cativa ursi.
Antena3/Rompres
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile