Toate costurile avansului zero
Data publicarii: 06-08-2007 | Finante-BanciPe linga cheltuielile suplimentare legate de includerea avansului in credit, imprumuturile fara avans mai aduc si alte surprize, noteaza Cotidianul. Volksbank, una dintre bancile care lucreaza pe noile norme, aplica un comision de risc pentru solicitantii de credite cu avans zero. BRD si ING nu au comision, dar cresc dobinda, in timp ce Alpha Bank sustine ca nu face nici una, nici alta. In primul rind, creditul cu avans zero este mai scump in mod natural din cauza includerii celor 25% in principal.
Costurile suplimentare pentru un credit pe 25 de ani in valoare de 100.000 de euro generate de includerea avansului in credit pot ajunge la 40.000 de euro pe toata perioada creditarii. Un calcul simplu arata ca efortul financiar lunar se majoreaza cu pina la 210 euro.
Dar acestea nu sint singurele costuri suplimentare care diferentiaza un credit normal de unul fara avans. "Banca noastra impune un comision de risc de 0,254% aplicabil la soldul creditului si platibil lunar", spune Alina Ferseta, director de marketing al Volksbank, una dintre bancile care dau credite fara avans pentru persoanele cu venituri lunare de peste 2.250 de euro.
La BRD, situatia este diferita. "Noi nu aplicam un comision de risc pentru creditele fara avans", au spus reprezentantii bancii. A doua banca din Romania prefera insa sa modifice dobinda. "Exista un standard de la care incepe negocierea cu clientul. Nu putem sa folosim pentru toti aceeasi dobinda", explica Lucian Cojocaru, directorul comercial al bancii. Astfel ca, cu cit profilul de risc este mai ridicat, cu atit dobinda este mai mare. Cum credit cu avans zero inseamna si risc mai mare, dobinda poate creste, cum spun si reprezentantii BRD, cu pina la un punct procentual.
La ING, banca ce si-a autorelaxat normele avind in vedere ca este filiala directa a ING Olanda, situatia este alta. "Unui client care are un avans de 0-15% i se aplica o dobinda de 9%, in timp ce un client care aduce un avans mai mare de 15% are o reducere de dobinda de 0,5%, respectiv 8,5%", spun cei de la ING. Altfel spus, avansul zero inseamna o crestere cu 0,5% a dobinzii. ING precizeaza ca aceste caracteristici sint valabile doar pentru creditele in lei, pentru ca la creditele in euro este obligatoriu un avans de minimum 25%. In rest, Alpha Bank este singura care sustine ca nu are nici comision si nici nu creste dobinda, in timp ce BCR nu a dat, pina acum, credite fara avans.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business