Marile companii se pregatesc sa ofere salariatilor pensii private
Data publicarii: 06-08-2007 | Finante-BanciDesi administratorii de pensii facultative sperau ca angajatorii sa fie primii lor clienti, abia din 2008 - 2009 firmele vor oferi acest bonus salarial, noteaza Adevarul. Mai bine de trei sferturi din companii iau in calcul implementarea pilonului III de pensii si oferirea acestuia ca bonus salarial propriilor angajati. Insa pentru 2007, companiile nu si-au bugetat contributii si nici nu au cunoscut indeajuns prevederile legislatiei pentru pensia facultativa.
Majoritatea multinationalelor nu sunt interesate de asigurarile de tip "Group Life" - cu o componenta investitionala - si nici nu au un astfel de beneficiu pentru angajati in acest moment. Totusi, un studiu realizat de compania de consultanta Consulteam arata faptul ca sistemul de pensii private va avea succes in cazul companiilor cu angajati cu varste de peste 35 de ani.
Pe de alta parte, in cazul companiilor cu angajati preponderent tineri (de pana in 35 de ani), un instrument mai eficient de fidelizare pare ar fi un abonament la piscina. Din punctul de vedere al asiguratorilor, cea mai mare parte a vanzarilor de pensii facultative din acest an nu vor fi realizate pe segmentul corporate, ci prin retail.
Unul dintre motive este startul tarziu (abia in luna mai a acestui an) al contributiei pentru pensiile facultative. Astfel, companiile nu aveau pregatite bugete prin care sa poata oferi aceste produse in pachetul salarial. "Primele noastre vanzari de pensii facultative sunt bune, avem peste 4.000 de contracte semnate. Nu avem prea multe companii care sa fi cumparat aceste produse, decat unele mici si mijlocii.
Putine firme au avut in buget banii pentru a contribui la aceste pensii in locul angajatilor", spune Crinu Andanut, director general la Allianz-Tiriac Pensii Private. Pentru Aviva Asigurari de Viata, luna iulie a insemnat 867 de vanzari de pensii facultative. Astfel, totalul celor care optasera pentru produsul de pensii facultative al Aviva ajunsese la 1.197 de contracte. Pe de alta parte, Cristian Fugaciu, country manager al Marsh Romania, companie de brokeraj autorizata pe domeniul pensiilor private, apreciaza ca angajatorii prefera sa acorde ca beneficiu angajatilor pensii facultative, deoarece contributiile sunt deductibile, iar costul pentru companie este mai mic in cazul pensiei.
Companiile intervievate care vor oferi pensii private facultative pentru angajati au confirmat ca vor folosi sistemul ca pe un beneficiu pentru toate categoriile de angajati, de la top management pana la muncitori necalificati.
Potentialul pietei se ridica la 200.000 clienti
Potrivit Consulteam, pentru 2007, doar trei dintre mutinationale intentioneaza sa implementeze acest sistem pentru angajati. Cele trei organizatii activeaza in domeniul bunurilor de larg consum. Anul viitor, alte 14 companii din FMCG, IT si pharma vor aplica pentru pilonul III de pensii, in timp ce in 2009 si-au anuntat intentia cinci companii, in 2010 - inca cinci companii, iar dupa 2010 - alte patru companii, mai arata studiul Consulteam.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman