Cutia care micsoreaza factura la curent
Data publicarii: 06-08-2007 | AfaceriEconomizoarele de energie electrica nu au "prins" in Romania, desi investitia consumatorului casnic poate fi amortizata intr-un an, noteaza Evenimentul Zilei. Economisirea energiei poate ramane singura alternativa in conditiile in care consumul de curent a crescut in mod semnificativ in perioada verii si va continua sa creasca odata cu nivelul de trai.
In Romania sunt cateva firme care incearca sa impuna pe piata sisteme de economisire a energiei electrice. Aceste economizoare, care reduc consumul de curent fara a afecta aproape deloc calitatea luminii, nu sunt insa folosite de institutii.
Eugen Ciurea, specialist in sisteme electrice si sef de echipa in proiecte internationale, a pus pe picioare o afacere cu sisteme de economisire, dar se plange ca la noi autoritatile locale si companiile de stat nu sunt receptive la aceasta idee.
"Am trimis faxuri de la Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Metrorex, CFR sau Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), pana la primarii, dar se pare ca la noi nimeni un vrea sa consume mai putin", spune Ciurea.
Acelasi curent, bani mai putini
Pentru a face economie la energia electrica poti investi in energii regenerabile (eoliene, solare) sau poti folosi niste echipamente care micsoreaza consumul.
"De exemplu, la iluminatul public care se face pe baza de lampi cu descarcare de gaze, dupa ce acestea se incalzesc (20-30 de minute) si se produce descarcarea, se poate scade tensiunea de alimentare cu aproximativ 15% si iluminatul ramane la aceeasi valoare. Eu castig in acest fel energie. Pentru alimentarea locuintelor, echipamentul imbunatateste factorul de putere si reduce tensiunea. Se evita inclusiv salturile de energie ce pot arde echipamentele", spune Ciurea.
La electrocasnice poate fi montat un dispozitiv care arata precum un microcalculator, de aproximativ 20 de centimetri si poate reduce energia consumata cu 15%. Se alimenteaza de la sursa, printr-o priza obisnuita, iar pretul este de 200 de euro pentru aparatele electrocasnice si poate ajunge la 15.000 de euro.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile