25 de panouri solare pot furniza energie electrica pentru intreaga gospodarie
Data publicarii: 01-08-2007 | LifestyleCu o investitie de 20.000 euro fiecare roman poate obtine energie electrica pentru consumul intregii familii fara sa faca economie, noteaza Gandul. In plina vara, la un pas de seceta hidrologica, cand se vorbeste tot mai mult de problemele cu care se confrunta Hidroelectrica, in Romania nu s-a livrat in sistemul national nici macar un kilowatt produs cu ajutorul instalatiilor solare. Mai mult chiar, din 2005 incoace, Transelectrica nu a acordat niciun certificat verde pentru producatorii de energie solara, semn ca acestia nu exista.
Daca marii producatori nu se arata interesati de aceasta sursa alternativa de energie, consumatorii par sa se orienteze spre astfel de investitii, chiar daca la acest moment sunt considerate mult prea costisitoare si greu de amortizat. Avantajul major este acela ca panourile solare nu produc gaze cu efect de sera si nu sunt poluante.
De precizat ca, cu ajutorul panourilor solare se obtine doar curent continuu, fiind nevoie de aparate speciale (invertoare) pentru a-l transforma in curent alternativ, identic cu cel de la priza. Cine vrea neaparat sa aiba curent in casa produs cu ajutorul panourilor fotovoltaice, in primul rand, trebuie sa se asigure ca sta intr-o zona a tarii propice. Pentru aceasta este suficient sa consulte harta zonelor cu potential in acest sens, care poate fi furnizata de autoritatile care se ocupa de gestionarea energiei alternative.
Al doilea lucru care trebuie avut in vedere sunt dispozitivele pe care vrem sa le alimentam cu energia solara. Investitia pentru un sistem cu o putere instalata de 5KW (consumul mediu al unei gospodarii de dimensiuni mari) se cifreaza in jurul valorii de 20.000, suma ce include panourile fotovoltaice - intre 25 si 40 de astfel de panouri, invertorul si acumulatorul. Pentru o locuinta de vacanta se gasesc sisteme fotovoltaice si la 4.300 de euro, care inseamna 2 panouri. La acesti bani, puteti baga in priza un ventilator, un calculator, un televizor, o antena de satelit, un aparat radio alaturi de care mai puteti aprinde 4-5 becuri. Importatorii de astfel de solutii recomanda ca necesarul de energie electrica sa nu se asigure doar cu ajutorul panourilor electrice, ci si cu turbine eoliene pentru situatiile in care afara este innorat.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile