Fitch ridica perspectiva ratingului Erste Bank de la stabila la pozitiva
Data publicarii: 01-08-2007 | Finante-BanciAgentia de rating Fitch a revizuit, marti, perspectiva de rating a bancii austriece Erste de la stabila la pozitiva, ca urmare a controlului sever al costurilor, cresterii veniturilor din orientarea catre vanzari, a anuntat, marti, agentia de rating. Fitch a confirmat ratingul "A" al Erste pentru creditele pe termen lung si pe cel "F1" pentru creditele pe termen scurt, precum si ratingul individual "B/C" si pe cel de sprijin "1".
Fitch a mentinut si plafonul ratingului de sprijin "A-". In acelasi timp, agentia a ridicat perspectiva de rating a subsidiarelor Erste Ceska Sporitelna si Slovenska Sporitelna de la stabila la pozitiva, in conditiile in care ratingurile pentru creditele pe termen lung si scurt sunt la acelasi nivel cu ale bancii Erste, reflectand integrarea solida si importanta strategica a bancilor in cadrul grupului, mai scrie Fitch.
"Evolutia generala a bancii in Austria s-a imbunatatit, partial datorita unor conditii economice favorabile si unui control sever al costurilor. Veniturile au crescut pe fondul unor servicii pentru clienti orientate mai mult spre vanzari si datorita unei colaborari mai stranse cu bancile austriece de economii", a spus economistul-sef al Fitch pentru institutiile financiare, Michael Steinbarth.
"Cu toate acestea, tinand cont de concurenta puternica, piata interna ramane dificila", a adaugat el.
Revizuirea perspectivei arata ca ratingul pentru creditele pe termen lung al Erste are potential de crestere in urmatoarele 18 pana la 24 de luni, avand in vedere dimensiunile bancii si brandul acesteia.
Profitabilitatea durabila si o evolutie mai buna pe piata interna, fara compromisuri privind riscurile si capitalizarea, precum si imbunatatirea calitatii activelor pentru registrul de imprumuturi in Austria ar putea sustine cresterea ratingului. Perspectiva pozitiva mai arata si ca Erste va administra cu succes integrarea Bancii Comerciale Romane (BCR), cu ratingurile "A-"/F2/Stabil, careia grupul bancar austriac i-a achizitionat pachetul majoritar de actiuni in al patrulea trimestru din 2006.
Ratingurile Erste indica o profitabilitate ridicata si un brand puternic in sectorul de retail din Austria si din unele state central si est-europene, mai precizeaza Fitch. Acestea tin cont si de calitatea nediferentiata a activelor in registrul contabil de imprumuturi pentru piata interna si expunerea la unele economii netestate din Europa Centrala si de Est. Operatiunile Erste in aceasta regiune genereaza peste jumatate din profitul operational al bancii. Erste are, in zona, o marca bine conturata, iar restructurarea celor mai mari filiale, excluzand BCR, este, in prezent, finalizata.
Profilul de risc al companiei s-a imbunatatit pe fondul cresterii economice din Europa Centrala si de Est. Dupa aderarea la Uniunea Europeana, aceste economii ar trebui sa-si reduca volatilitatea, prin convergenta cu alte economii din UE mai mature. Controlul riscului in subsidiarele din regiunea est si central-europeana este strans, insa cresterea accelerata a creditelor in regiune implica riscuri suplimentare, deoarece acestea piete raman, in mare masura, netestate.
Grupul bancar Erste, care include si bancile de economii austriece, are o marca interna de retail puternica si relatii stranse cu firmele mici si mijlocii. Prezenta Erste in Europa Centrala si de Est inglobeaza state precum Cehia, Slovacia si Romania, tari in care Erste detine mari banci de retail cu branduri puternice, mai scrie Fitch.
Erste Bank a anuntat, marti, ca a obtinut in primul semestru al acestui an un profit net dupa plata intereselor minoritare de 566 milioane euro, mai mare cu 25,1% fata de perioada similara din 2006, dar usor sub asteptarile analistilor.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice